2

U heeft het misschien afgelopen nacht waargenomen aan de sterrenhemel. De inmiddels beroemde Starlink satellieten van SpaceX (Elon Musk). Wij krijgen enorm veel vragen van mensen wanneer ze de satellieten kunnen spotten aan de sterrenhemel en in welke richting ze best kijken. Daarom geven we graag hieronder enkele tips en tricks om het indrukwekkend schouwspel te volgen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom de Starlink satellieten in een baan rond de aarde worden gestuurd. Het project van SpaceX kadert in het veroveren van marktpositie binnen de markt van het wereldwijde internet. Musk wil namelijk gebieden die moeilijk internet kunnen opzetten, voorzien van een allround oplossing. Belangrijk om te weten is dat het project niet van toepassing zal zijn voor de meer grotere steden.

Wanneer passeren deze satellieten mijn regio?

Op onze sociale media ontploft het aantal reacties met de vraag waar en wanneer de satellieten de Benelux bereiken. Eerst en vooral is het belangrijk om te melden dat de timing varieert en je best altijd onze social media kan opvolgen voor extra updates. Daarnaast adviseren we ook de website Findstarlink. Door het toestaan van je eigen locatie op de website of het ingeven van je eigen locatie kan de tool je snel vertellen wanneer de Starlink satellieten te zien zijn. Erg handig voor veel mensen.

  • Tuur je graag naar de wondere wereld van de sterrenhemel? Dan mag deze telescoop niet ontbreken in je verzameling
Zoek de satellieten via “FindStarlink”

Wanneer u vervolgens klikt op “Find Visible Times” krijgt u een handig overzicht van de tijden en de kijkrichting. Opgelet, AM staat voor “voor de middag” terwijl PM staat voor “na de middag”. Voor onze regio’s in België, Nederland en Luxemburg is het dus belangrijk om naar PM te kijken en liefst een laat tijdstip. Ideale settings zijn 10 of 11 PM, want dan is het donker genoeg om het “treintje” van satellieten te spotten.

Krijgt u geen genoeg van deze materie? Dan kan u overdag ook de Starlink satellieten volgen via de handige map op de bovenstaande website. Op dit moment zijn 6 Starlink lanceringen succesvol uitgevoerd. Op iedere raket worden ongeveer 60 exemplaren de ruimte ingestuurd. Dat brengt het huidige aantal van Starlink satellieten op 360. Het is de bedoeling om 800 satellieten in de ruimte te brengen om te starten met het internetproject.

Pittig detail. Op dit moment is het versturen van de satellieten duurder dan het maken van de satellieten zelf. Met het toekomstige project ‘Starship’ zal dit snel veranderen. Er kunnen dan tot 400 satellieten in één keer de ruimte worden ingeschoten. Tevens gaat het om een herbruikbare raket.

Inmiddels kunnen we tot 5 Starlink missies volgen.

Om wereldwijd breedband internet te kunnen aanbieden moeten er nog veel meer satellieten in de ruimte worden gestuurd. Elk exemplaar weegt ongeveer 260 kg en wordt reeds na 15 minuten na de lancering losgelaten. Deze worden dan door ingenieurs getest op hun werking en worden bij een positief signaal verder de ruimte ingestuurd. Dat kunnen de satellieten zelf doen door ingebouwde ion-stuwmotoren. Uiteindelijk komt elke satelliet terecht op een hoogte van 550 km boven de aarde.

  • Wil jij meer te weten komen over Elon Musk en zijn veroveringen als ondernemer? Dit boek is een must-have!

Op dit moment staat de volgende lancering, Starlink-6, geprogrammeerd voor woensdag 22 april 2020. Als de weercondities positief zijn en er voldoende technici kunnen gevonden worden (coronavirus), dan vertrekt een nieuwe lading richting de ruimte. Een nieuwe lancering met de Starlinks staat gepland in mei 2020. Dit wordt ook uitgevoerd met de Falcon 9 raket van SpaceX.

Voorbeeld Falcon 9 FT raket. (SpaceX – Iridium-1 Mission)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken