1

Het is pas 3,5 week geleden, maar de volgende lancering van Starlink staat alweer klaar. Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf van Elon Musk wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren, tegen een prijs die vergelijkbaar is met de huidige (bekabelde) internetverbindingen. 17 mei is de lancering van de Starlink-7 satellieten.

UPdate (3-6, 16u): Op 3 juni 2020 werd door SpaceX medegedeeld dat de lancering van de Starlink-7 satellieten zal plaatsvinden op donderdag 4 juni 2020 om 03u25 Benelux tijd (‘s nachts dus). De satellieten, mits helder, zouden dan rond 03u45 uur zichtbaar moeten zijn boven de Benelux.

UPdate (18-5, 15u): Op 18 mei 2020 werd door SpaceX medegedeeld dat de lancering van de Starlink-7 satellieten uitgesteld wordt tot na de lancering van Crew Demo-2, die op 27 mei plaatsvindt. Dit alles door topische storm Arthur.

UPdate (17-5, 16u): Op 17 mei 2020 werd door SpaceX medegedeeld dat de lancering van de Starlink-7 satellieten opnieuw is uitgesteld. Ditmaal is de tropische storm Arthur de oorzaak van de uitstelling. SpaceX maakt zich nu op om de satellieten op dinsdagochtend 19 mei 2020 om 09u10 Benelux tijd te lanceren.

UPdate (16-5, 19u): Op 16 mei 2020 werd door de ULA medegedeeld dat de lancering van raket Atlas V niet kon doorgaan vanwege de weersomstandigheden. De lancering van de raket is met een dag uitgesteld. Hierdoor zullen ook de Starlink-7 satellieten een dag later de ruimte in gebracht worden. SpaceX maakt zich nu op om de satellieten op maandagochtend 18 mei 2020 om 09u32 Benelux tijd te lanceren, mits helder.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Het project begon op 22 februari 2018 met de lancering van twee testsatellieten: TinTin A & B. Op 23 mei 2019 werden de zestig eerste Starlink testsatellieten, Starlink V0.9 genoemd, gelanceerd.

  • Volg het schouwspel aan de sterrenhemel met je eigen telescoop. Dit instrument is perfect voor de beginnende astronoom.

17 november 2019 was de lancering van de eerste batch van 60 volledig functionele Starlink satellieten (V1.0). Sindsdien zijn er nog 5 lanceringen van de Starlink satellieten geweest. Ook bij deze 5 de lanceringen zijn 60 satellieten de ruimte in gebracht.

  • Welke objecten kunnen we nog allemaal spotten aan de sterrenhemel. Met dit praktisch handboek ben je al een heel eind

Dit brengt het huidige aantal Starlink satellieten dus op 420. SpaceX streeft ernaar om later dit jaar nog ongeveer 1.000 Starlink satellieten te lanceren.

De Starlink satellieten zijn niet populair bij astronomen. Zij zijn namelijk bang dat de satellieten de natuurlijke spektakels van de sterren en planeten zullen verstoren.

Zondag 17 mei 2020 komen er daar dus weer 60 bij.

De lancering is gepland op 17 mei om 3u53 lokale tijd, wat 9u53 betekent voor de Benelux. De Falcon-9 raket vertrekt vanaf platform SLC-40, gevestigd in Cape Canaveral, Florida. De tijd kan echter wijzigen als het weer niet gunstig is, of als er technische problemen zijn.

Zoals het er nu naar uitziet gaat het weer in ieder geval geen roet in het eten gooien. Er zal geen wolkje aan de lucht zijn. Een technisch probleem kan natuurlijk altijd in een klein hoekje zitten. De test – afgelopen woensdag – ging vlekkeloos, dus de kans op een technisch probleem is niet groot. Wel is het zo dat er een andere lancering gepland staat (niet Starlink gerelateerd) op zaterdag 16 mei tussen 8u en 10u30 lokale tijd (14u-16u30 Benelux tijd). Mocht hier iets misgaan, zal de lancering van SpaceX een dag worden uitgesteld.

De nieuwe Starlink satellieten zijn uitgerust met ‘VisorSat’. Dit is een systeem dat ervoor moet zorgen dat de zon niet gereflecteerd wordt in de heldere delen van de satelliet. Voor astronomen een stap in de goede richting.

De lancering kan live gevolgd worden. We plaatsen in de loop van zondag een linkje naar de video die je hier kan bekijken. Mogelijk dat Nicolas ook een livestream organiseert op het YouTubekanaal: NoodweerBenelux

Vanwege de lanceringstijd in de ochtend van 17 mei, is het niet mogelijk om de satellieten direct daarna boven de Benelux te zien, maar ze kunnen ‘s avonds zichtbaar zijn. Net als bij de Starlink-6 satellieten het geval was zullen ze nog dicht op elkaar zitten, waardoor ze eruit zien als een zeer strakke witte lijn.

We houden u uiteraard op de hoogte wanneer de nieuwe Starlink satellieten boven de Benelux te zien zijn!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Wat is het Brown Ocean Effect?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een veiliger huis tijdens noodweer

3 dagen geleden - 3 min. lezen