29 oktober 2014 - 2 min. lezen 5 reacties

Gisterennacht om 6.22 (plaatselijke tijd – 23.22 onze tijd) vond een explosie plaats van een ruimtevrachtschip. Op het Mid-Atlantic Regional Spaceport Pad 0A in Wallops (in Virginia) werd de lancering verwacht van een Orbital Science Corp’s Antares raket met daarop de Cygnus, een ruimtevrachtschip. Deze raket had als missie het ISS te bevoorraden met 2300 kg levensmiddelen en andere noodzakelijkheden zoals wetenschappelijk materiaal.  Slechts enkele seconden na ‘lift off’ ging het mis. De Cygnus ontplofte. Er vielen geen slachtoffers.

NASA ontploffing (raket explodeert)

NASA reageert

William Gerstenmaier, een van de verantwoordelijken van NASA’s Human Explorer and Operation Directorate, verklaart in een persconferentie dat men verder zal onderzoeken wat er precies is misgegaan tijdens de lancering. Hij bevestigt ook dat de bemanning aan boord van het ISS niet zonder eten en andere levensmiddelen zal vallen. Hoewel NASA teleurgesteld is in wat gebeurde. Er is zo’n 200 miljoen dollar verloren gegaan. NASA zal wel blijven samenwerken met Orbital Sciences om een nieuwe missie op te zetten. Orbital had eerder dit jaar twee succesvolle missies en hij hoopt dat succes te zien terugkeren. Gerstenmaier vermeldt er ook nog bij dat het lanceren van een raket een ongelooflijk moeilijke onderneming is en dat zij telkens leren uit elk succes en elke mislukking. De oorzaak van de explosie wordt verder onderzocht. Intussen wordt het gebied afgesloten.

Hieronder zijn beelden te zien van de ontploffing.

Raket explodeert (VIDEO)

Bron: NASA en WIKIPEDIA

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken