12 mei 2020 - 4 min. lezen 112 reacties

Zondag 10 mei werd de warme periode afgesloten met enkele lokale onweersbuien en zelfs windhozen. De wind draaide nadien en zit momenteel in de noordelijke hoek. Het resultaat is duidelijk frisser weer met zon en stapelwolken en dagelijks kans op (grond)vorst. De IJsheiligen laten zich duidelijk voelen. Het blijft voorlopig wel droog in de meeste regio’s waardoor het neerslagtekort verder toeneemt.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Polaire lucht vanaf het noorden

Een ying yang patroon van drukgebieden zorgt momenteel voor een noordelijke luchtcirculatie over West-Europa. Een hogedrukgebied strekt zich uit van Groenland tot de Britse Eilanden. Een lagedrukgebied heeft post gevat tussen Scandinavië en Groenland. Tussen beide gebieden in vindt polaire lucht in sneltreinvaart zijn weg naar Europa. Het resultaat? Fris weer! In grote delen van Europa ligt het kwik bijgevolg momenteel beneden het langjarig gemiddelde met in veel landen (grond)vorst. In de Alpen valt er een pak sneeuw, althans boven 2500 m.

Met een noordwestelijke luchtstroming wordt polaire lucht aangevoerd naar Europa.

Fris weer, droog en grondvorst

De strakke noordelijke luchtstroming zorgde op maandag 11 mei voor windstoten tot 70 km/u en meer. In combinatie met de droge bodem en de braakliggende akkers ontstonden er lokaal stof- en zandopstuivingen, indrukwekkend en vrij zeldzaam in de Benelux.

Echter, ‘s nachts boet de wind meestal sterk in aan kracht, waardoor het sterk kan afkoelen onder een heldere hemel. Hierdoor kan het tijdens de IJsheiligen dit jaar dagelijks tot (grond)vorst komen. In de Ardennen dook het kwik vorige nacht zelfs naar beneden tot -3.1°C. Aan de grond kon het afkoelen tot matige vorst (< -5°C). Komende dagen blijft (grond)vorst mogelijk, zeker in de oostelijke regio’s. We verwachten niet meteen vorst in Ukkel of De Bilt, waardoor het in de statistieken weinig zal veranderen. Het is fris weer, maar koud kunnen we het niet noemen.

  • Ben jij als weeramateur op zoek naar een kwalitatief en semi-professioneel weerstation? Dan kunnen we deze Alecto aanraden.

Echter, een constante in dit weertype is het gebrek aan neerslag. Atlantische regenzones zijn nergens te bespeuren en van de sporadische Noordzee-buien kan de natuur ook niet leven. Die kunnen bovendien maar moeilijk doorschuiven naar het binnenland waar hun voeding al snel wegvalt. Enkel woensdagnamiddag (13 mei) lijken enkele lokale buien in het binnenland van de Benelux niet uitgesloten.

Het neerslagtekort loopt de komende dagen verder op. Er wordt immers geen neerslag van betekenis verwacht boven Nederland.

Hitte op weg naar Zuid-Oost Europa

Terwijl het weerbeeld in West-Europa komende dagen eerder fris is, tonen de weermodellen een enorme opwarming voor het zuidoosten van Europa. Op 1500 meter stijgen de temperaturen in onder meer Italië, Griekenland en Turkije tot 20-25°C. Bijgevolg kunnen de temperaturen in deze landen oplopen tot ruim 30°C. Mogelijk komt de kaap van 40°C zelfs in de buurt, wat voor een stad als Athene een absoluut record zou zijn in de maand mei.

  • Woon je op een dakappartement of gewoon in een sterk geïsoleerd huis? Dan kan de hitte deze zomer opnieuw voor onaangename momenten zorgen. Kies voor een kleine airco of eerder een grote variant
In Griekenland en Turkije wordt het mogelijk record-warm.

Richting het weekend geleidelijk warmer

Tijdens en na het weekend schuift het Azorenhoog meer op richting West-Europa. De aangevoerde lucht krijgt zo een meer zuidoostelijke component en warmt gevoelig op. Bijgevolg lopen de temperaturen aardig op met maxima tot 20°C en meer. Een nieuwe zachte periode lijkt zich dus te vormen.

Volgende week lijken de temperaturen gevoelig de hoogte in te gaan.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

7 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen