Kouder weer en de IJsheiligen

Binnenkort zijn ze er weer. De ijsheiligen die tussen 11 en 15 mei de laatste dagen aankondigen waarop nachtvorst kan optreden in België (althans volgens de volksweerkunde). De vorstkansen nemen na deze periode in het voorjaar gevoelig af. Zie het dus als een soort overgang tussen voorjaarsweer en de mogelijkheden tot zomerse maxima !

De namen van de IJsheiligen

  • Mamertus (11 mei): was aartsbisschop van de Franse stad Vienne en een heilige in de christelijke kerk.
  • Pancratius (12 mei): was een christelijke heilige.
  • Servatius van Maastricht (13 mei): de laatste bisschop van Tongeren (volgens bepaalde bronnen) en de eerste bisschop van Maastricht.
  • Bonifatius van Tarsus (14 mei): was een Romeins burger die de marteldood stierf.
  • Sophia van Rome (15 mei): was een heilige martelares van de Rooms-katholieke Kerk.

IJsheiligen in het verleden

Dat de IJsheiligen zich niet altijd aan hun data houden, blijkt uit het jaar 1998. Toen begon er een zomerse periode in de eerste 2 weken van mei waarbij het pas later in de maand mei flink kouder werd met lokaal nachtvorst in België. Zo werd er ook in 2006 en 2008 nog nachtvorst opgemeten in de maand juni. Best bijzonder dus !

Waarom de benaming ?

Vaak is nachtvorst in deze tijd heel erg schadelijk voor de gewassen die in bloei staan.

Bron info: wikipedia

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >