10 mei 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen klom het kwik in West-Europa tot zomerse waarden van 25°C en meer. Er staat echter een duidelijke verandering in de steigers. Komende dagen wordt de aangevoerde lucht gevoelig kouder en stijgt de kans op winterse neerslag. Smeltende sneeuw in de Ardennen en de Duitse middelgebergtes, sneeuw in de Alpen.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Koude lucht op komst

Op zondag staat er in het grootste deel van West-Europa nog een zuidelijke luchtstroming. Die voert zachte tot warme lucht aan waardoor de temperaturen stijgen richting zomerse waarden. Er is echter verandering op til. Vanaf Groenland strekt een rug van hogedruk zich uit naar het zuiden en aan de oostflank hiervan rukt koude lucht op naar Europa. Een imposante inval van polaire lucht!

Op zondag staat er nog een zuidelijke luchtstroming in Europa.

Maandag komt de koude polaire lucht helemaal tot over West-Europa. Op 850 hPa daalt het kwik beneden het vriespunt. De temperaturen liggen dan zo’n 3-5 graden beneden het langjarig gemiddelde. De koude lucht lijkt net tot aan de Alpen te geraken wat wil zeggen dat het scheidingsvlak (frontzone) ook daar komt te liggen. Dit heeft als gevolg dat

  • Nog meer weten over het weer om zelf een weersverwachting te maken? Check dit boek! 📖
Dinsdag ligt geheel West-Europa onder de polaire lucht.

Tot 100 cm verse sneeuw aan de zuidkant van de Alpen

Op de scheidingszone tussen koude lucht vanaf het noorden en de vochtige warme lucht vanaf het zuiden ontstaat er veel neerslag. De Middellandse Zeelucht wordt gedwongen te stijgen over de koude lucht, condenseert en vormt langdurige neerslag (frontogenese). De Alpen vormen een barrière en zorgen voor extra stuwing waardoor er rondom de bergen extra veel neerslag ontstaat (orografische neerslag). De meeste neerslag valt aan de zuidkant van de Alpen met daar hoeveelheden tot 100 cm en meer (boven 2000-2500 m).

Komende 5 dagen valt er veel sneeuw in de Alpen boven 2000-2500 m. Lokaal kan er aan de zuidkant meer dan 100 cm sneeuw vallen.

Tijdens de nacht op dinsdag bereikt het echte koufront de Alpen en zakt de sneeuwgrens in het zuiden van Duitsland tot onder 800 m. Dat betekent dat de meeste valleien nog eens wit gaan worden. Een late prik van Koning Winter!

Tijdens de nacht op dinsdag zakt de sneeuwgrens tot onder 800 m.

Het is bovendien niet uitgesloten dat er ook in de Ardennen en in de Duitse Middelgebergtes winterse neerslag kan vallen. De grootste kans daarop is aan de achterzijde van het koufront dat vannacht/morgen voormiddag van NW naar ZO overtrekt. Op de hoogste toppen van de Ardennen zou het zelfs eventjes wit kunnen worden indien de intensiteit van de neerslag hoog genoeg is.

In de Ardennen kan er morgenochtend en middag wat winterse neerslag vallen.

Blijft de sneeuw liggen?

Onderstaande weerpluim toont de evolutie van de nulgradengrens in de Centrale-Alpen. Deze varieert tussen 2400 en 2800 m (gemiddeld). Er kan bovendien de hele week neerslag van betekenis vallen. Met dergelijke temperaturen levert dat meestal sneeuw in de Alpen op vanaf 2000-2500 m. Boven die hoogte kan het sneeuwdek verder aangroeien wat positief nieuws is voor de gletsjers!

Pluim voor de Central-Alpen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

2 uur geleden - 3 min. lezen
6

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

2 dagen geleden - 2 min. lezen