5 februari 2021 - 6 min. lezen
7010 reacties 7010

De weermodellen hadden het al enige tijd in de smiezen: we krijgen te maken met een forse winterinval! Daar hoort niet enkel vrieskou bij maar ook nog eens een hele hoop sneeuw. Vooral in delen van Nederland verwachten we dit weekend een dik pak sneeuw, met in de loop van volgende week ook stevige vrieskou. België wordt weersgewijs in tweeën gedeeld, met ook in Vlaanderen koude en mogelijk ook sneeuw en ijzel. In het uiterste zuiden is het een pak zachter en blijft de stevige vrieskou grotendeels uit.

De winterliefhebbers hebben er lang op moeten wachten, maar de winter haalt dus nog eens alles uit de kast. De laatste keer dat we nog eens met zo’n winterprik te maken kregen dateert alweer van 2012… De hamvraag blijft uiteraard hoe hoog de sneeuwhoeveelheden zullen oplopen en waar in Nederland er het meeste sneeuw zal vallen. Veel voer voor discussie de komende tijd!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Forse winterinval met veel sneeuw

Koude lucht vanuit het noordoosten

De komende dagen krijgen we nog eens een échte winterprik uit de oude doos. In de loop van zaterdag zal een lagedrukgebied over de Benelux trekken met neerslag. Tegelijkertijd wordt er aan de noordoostelijke flank daarvan echte transportkoude op gang getrokken, met winterse neerslag tot gevolg. Er kan sneeuw vallen, zelfs veel sneeuw, en ook ijzel behoort tot de opties. Het uiterste zuiden van de Benelux lijkt voorlopig de dans te ontspringen. Daar blijft de zachtere lucht hangen en komt de echt koude lucht net niet binnen.

De koude lucht zal invallen vanuit het noordoosten en zal dus eerst vriestemperaturen opleveren in Nederland en dan pas in België. Nederland heeft dus de beste papieren om een mooi sneeuwdek tot stand te laten komen. Aanvankelijk leek het noordoosten veel sneeuw te krijgen, maar de afgelopen dagen verschoof de zone met de meeste sneeuw echter steeds meer naar het zuiden en de modellen liepen ook nog erg ver uit elkaar.

  • Zelf zien wanneer er een weersverandering op komst is? Check dan dit stormglas!

Waar valt de meeste sneeuw?

Vandaag lijkt het er meer op dat zowel het centrale en zuidelijke deel van Nederland met een behoorlijk pak sneeuw te maken zullen krijgen. Ook Vlaanderen zou een graantje kunnen meepikken van het witte goud volgens de meest recente runs. De sneeuwverwachtingen lopen momenteel op tot 20 cm in vele gebieden in Nederland, regionaal mogelijk meer. In Vlaanderen zou het veeleer gaan over hoeveelheden tussen 0 en 5 cm op veel plaatsen en 5-15 cm langsheen de grensgebieden met Nederland.

De 12Z runs van HARMONIE en ARPEGE zijn opnieuw een pak zuidelijker.

Kans op sneeuwduinen

De sneeuwhoogtes zouden regionaal zelfs nog hoger kunnen oplopen, doordat er ook veel wind komt te staan. Hierdoor kunnen er makkelijk sneeuwduinen ontstaan, met lokaal hogere accumulaties tot gevolg. Dat is voornamelijk over Nederland het geval, met daar windstoten tot 80 à 90 km/u.

De sneeuw gaat samen met flinke windstoten, waardoor er sneeuwduinen kunnen ontstaan.

Opgelet voor ijzel!

Voordat de neerslag overal in sneeuw transformeert is er ook kans op ijzelvorming. De bovenluchten zijn aanvankelijk immers nog relatief warm (boven nul op 850 hPa). Vooral in Vlaanderen (en het zuidelijk deel van Nederland) is het voor de sneeuwval dus ook even opletten voor aanvriezende regen en mogelijk gladde wegen!

Volgende week strenge vrieskou

Forse winterinval

Na de sneeuwepisode tijdens het weekend krijgen we volgende week echt te maken met een winterinval met echte transportkoude vanuit het noordoosten. We krijgen dan overdag temperaturen onder het vriespunt (ijsdagen) en ook ‘s nachts zal het kwik diep onderuit kunnen gaan. Vooral in de gebieden waar er een dik sneeuwtapijt ligt zou het ‘s nachts matig tot zelfs streng kunnen vriezen. De sneeuwlaag fungeert immers als een dikke isolatielaag waardoor het kwik snel kan zakken. Dat is specifiek het geval tijdens een heldere nacht.

  • IJs op de autoruiten? Met deze ijskrabber is uw auto snel weer ijsvrij!

Schaatsen op natuurijs?

Gezien de natte voorgeschiedenis van de voorbije dagen en het feit dat de weilanden er overal zeer nat bijliggen is de kans groot dat er op natuurijs geschaatst zal kunnen worden. Of dat later in de week ook op beken en plassen zal kunnen is nog onduidelijk. Daarvoor moet het toch wel een langere periode permanent (stevig) vriezen.

Momenteel gaan we uit van minimumtemperaturen van -5 tot -10°C, met regionaal uitschieters tot -15°C of lager. We verwachten de vrieskou vooral in Nederland en Vlaanderen, in het zuiden van België blijven de temperaturen overdag veelal positief. ‘s Nachts zou het daar ook tot (lichte) vorst kunnen komen.

Wordt de winterprik verlengd of treedt later de verzachting in?

Dat het volgende week koud gaat worden is duidelijk. Dat is overigens perfect normaal voor februari. Januari en februari zijn klimatologisch gezien de koudste maanden van de winter in de Benelux.

De vraag rest ons nu nog hoe lang de winterinval kan aanhouden. De weerpluim van het Europese model lijkt te hinten naar een verlenging van het ijskoude weertype, al zit er ook nog een cluster met zachtere leden. Het Amerikaanse model vertoont duidelijk een zachtere trend naar het weekend toe. Nog veel onzekerheden dus, niet enkel op korte termijn, maar ook op lange termijn!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken