4 februari 2021 - 4 min. lezen
53 reacties 53

Winter- en sneeuwliefhebbers kijken momenteel met grote ogen naar de weermodellen. Staat er een bijzondere weersituatie in de steigers die voor de Benelux zeer zeldzaam is? Daar lijkt het volgens het Amerikaans en Europees weermodel op uit te draaien. Een actieve sneeuwzone nadert dit weekend vanuit Duitsland en lijkt te stagneren boven Nederland met bijzondere sneeuwhoeveelheden tot wel een halve meter sneeuw. In België lijkt er tot op vandaag minder kans op sneeuw, maar ook dat moeten we strikt opvolgen doordat een verschuiving van de sneeuwzone enorme gevolgen heeft. Leest u even mee in dit artikel?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Bijzondere weersituatie

De weerkaarten binnen het Amerikaans en Europees weermodel zijn al enkele dagen eensgezind. Ergens boven de Benelux stijgt de kans op een sneeuwdump die in de loop van zaterdag start boven Nederland. Op dit moment van schrijven (donderdag) kiezen de weermodellen voor een sneeuwzone die zich focust op Nederland en meer bepaald het centrale deel van het land. Dat komt omdat de sneeuwzone verbonden is aan een klein lagedrukgebied dat zich ergens positioneert nabij N-Frankrijk.

  • Detecteer de weersverwachting met je eigen stormglas! Dit hebbeding staat bijzonder mooi in de woonkamer en werkt op basis van kristallen.
Het Frans weermodel ARPEGE komt met een lagedrukgebied ten zuidoosten van Parijs. Ondertussen vloeit er op zaterdag en zondag koude lucht van Duitsland richting Nederland waar de regenzone transformeert naar een sneeuwzone.

Een halve meter sneeuw voor Nederland?

Een bijzonder kopje voor mogelijk een bijzonder weekend. Diverse weermodellen berekenen een ware sneeuwbom voor Nederland. Doordat er op dit moment vrij veel consensus is, kunnen we wellicht overal sneeuw in Nederland verwachten. De precieze locatie van de meeste sneeuw is zoals steeds werk voor een nieuw en recenter artikel. Dit zal wellicht in de loop van zaterdag online komen. Grosso modo zijn de sneeuwkaarten van vandaag indrukwekkend te noemen. Oordeelt u zelf 🙂

  • Hoe kan ik zelf beter worden in het lezen van weerkaarten? Dan hebben we de oplossing gevonden in dit boek. Aanrader voor weerliefhebbers!

Hierboven ziet u de meest recente uitdraai van het Amerikaans weermodel GFS. Het is in dit soort situaties altijd belangrijk om ook te kijken naar het Europees (ECMWF) en Brits weermodel (UKMO). Ook deze weermodellen berekenen een significante hoeveelheid sneeuw op zondag en maandag voor Nederland. Het Brits weermodel UKMO laat ook het noorden van België profiteren van wat sneeuw met een zuidelijkere positie van de sneeuwzone. Belangrijk om te melden is dat een verdere zuidelijke positie van de sneeuwzone gunstig kan zijn voor veel sneeuw in België.

De focus van de meeste sneeuw komt volgens ECMWF te liggen op het oosten van Nederland. Op meerdere plaatsen is 10 tot 20 cm sneeuw mogelijk.
Het Brits weermodel UKMO laat een gelijkaardige trend zien als ECMWF en berekent de meeste sneeuw voor het oosten van Nederland. Daarmee staat het Amerikaans weermodel met opties tot 50 cm sneeuw vrij alleen. Situatie om nauwlettend op te volgen!

Kans op sneeuwjacht?

Alsof de hoeveelheid sneeuw nog niet genoeg is, zien we vanaf zaterdag ook de wind toenemen boven Nederland. Dankzij isobaren die kort op elkaar liggen (lijnen van gelijke luchtdruk) wordt er een stevig windveld gecreëerd boven het noorden en centrum van Nederland. De combinatie met sneeuw zal op die plaatsen dan ook zorgen voor sneeuwduinen.

Het Amerikaans weermodel berekent windstoten tot 70 km/u in combinatie met sneeuw over het noorden en centrum van Nederland. In België blijft het rustiger qua wind, maar ook dat hangt af van de exacte positie van een lagedrukgebied boven Frankrijk.

Code rood voor sneeuw?

Op dit moment is het bijzonder druk in de weerkamer van NoodweerBenelux. Weermodellen vergelijken, inschattingen maken van de sneeuwhoeveelheid en de combinatie met wind zorgen voor kopzorgen. Vermoedelijk komen we in het weekend met een level 3 (code rood) aanzetten vanwege de combinatie tussen enerzijds significante sneeuwhoeveelheden en anderzijds de kans op IJZEL. De zuidelijke regio’s bevinden zich namelijk in die positie waar zware IJZEL kan optreden.

Hou onze berichtgeving komende dagen goed in de gaten!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen