0

In de winter wordt er in weermodellen vaak gezocht naar Scandihogen. Dit zijn immers de hogedrukgebieden die ons winterkou uit het oosten kunnen opleveren en eventueel ook op de schaatsen doen staan, maar hoe ontstaat zo een hogedrukgebied en wat is het precies? Kan je een Scandinavisch hogedrukgebied ook vroegtijdig in de weermodellen zien ontstaan?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een Scandihoog?

Een Scandihoog is de samentrekking van het woord Scandinavië met een hogedrukgebied. Het betekent dus een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat hogedrukgebied kan zorgen voor de aanvoer van continentaal polaire lucht of continentaal arctische lucht. Beide luchtsoorten komen uit het (noord)oostelijke kwadrant. Vanuit die hoek komt er in de winter transportkoude op gang met een daling van de temperaturen tot gevolg.

Voorbeeld van een scandihoog met aanvoer van koudere lucht uit het oosten.

Hoe ontstaat een Scandihoog?

Een Scandihoog kan enkel ontstaan wanneer er in de eerste plaats een grote meandering plaatsvindt in de straalstroom. Daarbij moet een grote portie WAA naar het noorden gestuwd worden, zodat een hogedrukgebied zich in die regio kan nestelen.

Anderzijds moet er aan de oostflank van het opbouwende scandihoog ook voldoende koude lucht afzakken en onder het hoog kruipen. Anders krijg je het risico dat het hoog wegzakt en transformeert in een eurohoog. Dat proces is zichtbaar op onderstaande weerkaart. De koude lucht in het oosten kan niet onder het hoog zakken, waardoor er geleidelijk zachte lucht kan binnensijpelen.

Wegens gebrek aan koude lucht onder het hoog, zakt het naar het zuiden.

Hoe herken je een Scandinavisch hogedrukgebied op de weerkaarten?

Op de weerkaarten is een hogedrukgebied het best te zien op de luchtdrukkaarten, maar ook op de 500hPa kaarten. Daar is immers mooi op te zien of er genoeg koude onder het Scandihoog zit, dat een wegzakking naar het Europese vasteland voorkomt. Een schoolvoorbeeld was de situatie eind februari 2018.

Toen ontstond er een grote meander in de straalstroom richting het noorden met sterke WAA. De trigger hiervoor was waarschijnlijk een SSW die enkele dagen ervoor plaatsvond. Op de 500hPa kaartjes is die WAA duidelijk te zien. Enkele dagen later resulteerde dat in een sterk Scandinavisch hogedrukgebied met de aanvoer van arctische lucht uit het noordoosten. Dit in putje winter en het waren ijskoude kaarten geweest!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken