3 juni 2019 - 4 min. lezen 907 reacties

Het is amper 24 uur geleden voor we een eerste onweerachtige setting konden beleven binnen de Benelux. De onweders waren op zondag 2 juni 2019 vooral actief boven het centrale deel van België en met uitbreiding ook naar regio’s in Nederland. Lokaal werd hagel van 1 tot 3 cm gerapporteerd en kwam het tijdelijk tot wateroverlast in de buurt van Brussel.

UPDATES ONWEER: Wij verwachten naar aanleiding van de onweerskansen extra veel bezoekers op onze website. Gebruik de online bliksemradar voor de actuele stand van zaken en/of reageer mee Onderaan dit artikel. Zo krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wie het onweer gemist heeft op zondag krijgt op dinsdag 4 juni 2019 een nieuwe kans. We krijgen een klassieke en stevige onweerssetting boven België, Nederland en Luxemburg. Vooral de namiddagperiode op dinsdag moeten we nauwlettend in de gaten houden. Het kan lokaal ‘lelijk’ gaan doen.

Onweerskansen dinsdag 4 juni 2019

Grootschalig gezien is er weinig veranderd in 24 uur tijd op de hoogtekaarten. Een trog op de Atlantische Oceaan zorgt nog steeds voor de aanvoer van warme, tropische lucht naar het centrale deel van Europa. In de nacht van maandag op dinsdag trekt een inactief warmtefront over onze regio waardoor we opnieuw opbouw van CAPE genereren.

Door een westelijke straalstroom (richting van links naar rechts) en de zuidoostelijke/oostelijke grondwind in de onderste 6 km wordt er een fikse 0-6 km windschering gegenereerd. Waarden die in principe ruim voldoende zijn voor de koning der buien: de supercell.

MLcape van GFS komt met 500 tot 1500 J/KG dinsdagnamiddag. Voor het westen van België en Nederland lijkt dat voldoende voor ‘elevated’ onweer. Over het oosten van de Benelux zal de Surface Based Cape aangesproken worden (vooral tegen de grens met Duitsland) waar de kans op rotatie in de cel toeneemt.
De windschering in de bovenste 0 tot 6 km mag dan wel impressionant zijn, vergeet ook de Low Level Shear niet in de onderste km, dit is heel belangrijk voor de vorming van supercells. Als de CAPE in combinatie met de windschering kan aangesproken worden in het oosten van de Benelux, dan is een windhoos niet uit te sluiten.

Waarschuwingskaart NoodweerBenelux

Bij NoodweerBenelux kiezen we voor een stevige level 1 over de westelijke gebieden van België en Nederland. Dit conform het gebrek aan Surface Based Cape die aangesproken kan worden en wellicht ook een verminderd risico aan randverschijnselen zoals hagel, windstoten en/of een windhoos.

Over het oosten van België en Nederland ligt het muntje net iets anders en wordt er in de namiddag een temperatuur verwacht van 27 tot lokaal 30 graden. Dit is voldoende om convectie vanaf de grond te laten starten. Hierdoor kan het pakketje voldoende onstabiliteit meenemen en helemaal stijgen tot 11 km. Bij heftige onweersbuien kan er een ‘overshooting top’ ontstaan die de 11 km overstijgt. Dit staat dan garant voor een stevig onweer met mogelijk ook een roterende stijgstroom/updraft en windstoten.

Berekening fijnmazige weermodellen

Hieronder geven we een overzicht van de selectie van COSMO, AROME en WRF. Alle weermodellen geven vanaf de middagperiode toenemende opklaringen boven het noorden van Frankrijk. Tussen 12:00 en 15:00 is het dan ook belangrijk om de satellietbeelden te volgen en te kijken wanneer de eerste buien zich ten noorden van Parijs zullen vormen. Vanaf dat moment kan het mede door de sterke windschering snel gaan met de onweersbuien. We verwachten de grootste overlast door forse windstoten en hagel. Het Europees weermodel berekent mogelijke hagelstenen van 1 tot 3 cm.

Arome berekent flinke ‘ploffers’ in de late namiddag/avondperiode.
Harmonie (KNMI) komt eveneens met pittige buien opzetten in de avondperiode. Vanuit het ZW komt een mogelijk onweercomplex (MCS) binnen.

Onweerskansen blijven ook hoog later in de week

Wie dacht dat het na dinsdag gedaan was met de onweerskansen is eraan voor de moeite. Het trogvormig systeem op de Atlantische Oceaan blijft rondtollen en de Benelux blijft in een onstabiele omgeving vertoeven. Richting het weekend stijgen de onweerskansen opnieuw, maar dit vergt dan later deze week een nieuwe weerupdate

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken