29 november 2018 - 2 min. lezen
5 reacties 5

Het Amerikaans weermodel GFS (Global Forecasting System) krijgt in 2019 een upgrade naar FV3 (Finite Volume Cubed-Sphere dynamical core). Dit weermodel projecteert de weersverwachting voor de komende dagen. Het is de verwachting en de wens van het NOAA dat de FV3 een betere skill score zal behalen en zo dichterbij kan sluipen tot de Europese weercomputer ECMWF.

Hoe werkt een weermodel?

Zonder fors in detail te treden, kunnen we stellen dat een weermodel werkt met actuele weergegevens die worden bekomen door actuele sonderingen (weerballon/observaties aan de grond). Vervolgens worden er fysische vergelijkingen op losgelaten in een dynamische core. De afgelopen 30 jaar was het weermodel van de nationale weerdienst de basis voor het maken van weersverwachtingen.

Logischerwijs komen daar nieuwe componenten bij wanneer de technologie winst boekt. Dit is niet anders anno 2018. De supercomputer wordt voorzien van meer rekenkracht waardoor de weersverwachting ook nauwkeuriger dient te worden.

supercomputer dell weermodellen
In Orlando wordt de supercomputer van het GFS weermodel ondersteund door Cray, IBM en Dell. Dat zorgt voor een rekenkracht van 8.4 petaflops. (NOAA)

NWS kiest voor de FV3 upgrade

Interessant om weten is dat de nationale weerdienst ervoor kiest om de FV3 update door te voeren vanwege de optimalisatie aan resources. Deze methode vergt van de supercomputer minder rekenkracht en kan toch een geoptimaliseerd beeld bieden. Dit zou vooral een voordeel moeten zijn bij onweersbuien en/of scherp gemarkeerde fronten.

Opmerkelijk is dat de huidige GFS nog dateert van de tijd voor de supercomputers. Met deze FV3 update wordt dat geleidelijk geoptimaliseerd. Als laatste zou deze FV3 update een betere inschatting kunnen maken van onweersbuien op lokale schaal. Down- en updraft zou op lokale schaal duidelijker onderscheiden kunnen worden.

vergelijkingen FV3 en GFS
Op bovenstaande afbeelding zien we 3 visualisaties. Linkse afbeelding toont de FV3 update, de middelste GFS operationeel en de 3e afbeelding de werkelijke neerslaghoeveelheden. (https://www.weather.gov/news/fv3)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken