2 juni 2019 - 4 min. lezen 264 reacties

Dankzij een lagedrukgebied ten westen van Het Verenigd Koninkrijk wordt er via een zwakke zuidwestelijke luchtcirculatie tropische lucht naar de Benelux gestuwd. Op zondag stijgt het kwik op meerdere plaatsen naar een tropische 30°C. Ook aan de Belgische en Nederlandse kust kunnen ze in eerste instantie profiteren van hoge temperaturen doordat de wind uit het zuiden komt. Later in de namiddag stijgt de kans op een zeebries.

Onweersverwachting 2 juni 2019

Om een onweersverwachting op te stellen is het belangrijk om eerst te kijken naar de hoogtekaart van een weermodel. Voor de situatie van vandaag kiezen we het Amerikaans weermodel GFS. Een lagedrukgebied ten westen van het UK stuwt tropische lucht naar West-Europa.

Tussen twee depressies door wordt een warme en onstabiele setting gegenereerd voor West-Europa. Op maandag krijgt vooral Duitsland te maken met stevige onweersbuien.

Flinke onstabiliteit op zondag

Om onweer te genereren heb je naast latente onstabiliteit (CAPE) ook nood aan een trigger om de onstabiliteit te benutten. Dat kan in de vorm van een convergentielijn, hoogtetrog of extra toevoer van vocht. Vandaag lijkt dat het grote probleem te worden, want de zone die de onstabiliteit moet ‘triggeren’ ligt net ten westen van de Benelux. Hierdoor moeten we rekening houden met een traditioneel scenario waarbij het op de meeste plaatsen in België, Nederland en Luxemburg droog blijft.

GFS swingt de pan uit met SBcape. Dat betekent de hoeveelheid kracht dat een pakketje lucht ontvangt indien het vanaf 2 m hoogte vertrekt. Belangrijke noot bij dit verhaal is de ‘fout’ of ‘bias’ met de berekening van deze CAPE. Het weermodel heeft een grote moeite met het inschatten van de juiste dauwpunten en zal dus ook de CAPE te hoog berekenen.
Het verschil tussen GFS en ECMWF is goed te zien in bovenstaande kaart van de MLcape. Hier halen we ‘amper’ 1000 J/KG aan onstabiliteit wat tot 4x minder is dan wat GFS laat zien op SBcape-niveau. Voorzichtigheid in de weersverwachting is dus geboden.

Configuratie op de weerkaarten

Het is altijd belangrijk om naast de 2 weermodellen GFS en ECMWF ook nog de fijnmazige weermodellen te analyseren. Zo bestaat COSMO, AROME en HARMONIE die elk op een gedetailleerde niveau de weersituatie proberen in te schatten. Uit deze weermodellen blijkt dat de onweerskans vanavond beperkt is tot een lokaal hitte-onweer over het westen waarna de kansen zich verspreiden richting het oosten. Deze regio moet dan wellicht rekening houden met enkele onweersbuien die vanuit Frankrijk richting het westen van Duitsland trekken. In het westen wordt het op dat moment al koeler.

Het Frans weermodel AROME berekent wat gerommel deze avond na een zinderende zondag. De focus ligt dan eerst op het westen van België en het ZW van Nederland.
Tijdens de nacht van zondag op maandag verplaatsen de buien zich vervolgens naar het zuidoosten van de Benelux met in de Ardennen lokaal onweer.
Het Duits weermodel is agressiever met eventuele onweersbuien. Eveneens over het westen een verhoogde kans met een stevige intensiteit.
Tijdens de nacht van zondag op maandag schuiven de onweerskansen opnieuw op naar het oosten van de Benelux. Er lijkt dus zeker consistentie te bestaan tussen AROME en COSMO.

Volg de onweersverwachting via YouTube

Weerbericht in het kort

Op veel plaatsen wordt het vandaag tropisch warm met 30°C. In de namiddag neemt de onstabiliteit sterk toe boven België. Op een lokaal hitte-onweer na blijft het op veel plaatsen droog. Later vannacht stijgt de kans op een onweerachtige bui over het oosten van België en Nederland.

Voorlopig is de onzekerheid te groot om een level 1 waarschuwing te voorzien voor het grondgebied van de Benelux. Mogelijk dat er een upgrade volgt vanavond.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen