Soorten supercells

In dit artikel doe ik mijn naam als auteur alle eer aan. Bij hevig onweer en de juiste ingrediënten (hoge onstabiliteit en windschering) kunnen supercells ontstaan. Dat zijn de exemplaren waar stormjagers jaarlijks honderden tot duizenden kilometers voor afleggen. Het gaat hier dan ook niet om gewone buien. Op verzoek een korte toelichting over het verschil tussen een HP en LP supercell.

Soorten supercells: HP supercell

Vooraleer over te gaan tot het verschil is het handig om het weerarchief van deze website eens door te nemen. Daarin hebben we het regelmatig over flinke onweders en de randverschijnselen. Na het lezen van deze diverse artikels zal u de inhoud in dit artikel nog meer kunnen onderbouwen en is het zelfs perfect mogelijk om het onderscheid te maken tussen beide wolkenformaties. Handig voor de mensen die regelmatig foto’s nemen van imposante buien !

Bij beide types van supercells heeft de onweersbui een roterende luchtstroom binnenin. Heel soms gaat deze roterende luchtkolom richting het aardoppervlak. Dan zien we eerst een tuba onder de basis van de onweerswolk. Als de luchtstroom zich verder naar het aardoppervlak kan ontwikkelen via een lange slurf (rope in de vakliteratuur) ontstaat een windhoos / tornado.

Het verschil tussen een HP en LP supercell is dat bij de eerste variant een tornado in de regen verscholen kan zitten. Dit maakt het voor stormjagers bijzonder gevaarlijk om zich onder dergelijke cel te begeven.

soorten supercells hp

Soorten supercells: LP supercell

Dit type supercell is de omgekeerde versie van een HP supercell. Met een zeer duidelijke basis en een torenhoge updraft zorgt deze bui vaak voor verwondering bij de fotograaf / stormjager. Een constant geflits in de ‘kruin’ van de wolk en een prachtig zicht op eventuele tuba’s maken dit één van mijn favoriete buien om te gaan stormjagen.

LP supercell op 10 juni 2019. Report Menno van der Haven

Ze produceren net zoals HP supercells ook stevige tornado’s die heel wat schade veroorzaken. Op onderstaand kaartje is het mooi te zien: een stormjager bevindt zich het best net ten zuidoosten van de flanking line. Zo blijft hij/zij uit het neerslaggordijn en kunnen er naar hartelust foto’s worden geschoten.

uitleg lp supercell

TIP: voorbeelden van supercells vindt u op onze Facebookpagina !