20 april 2017 - 3 min. lezen 2 reacties

Terwijl het seizoen met hevig onweer en de echt forse tornado’s nog op gang moet komen, is het de afgelopen tijd toch al flink raak geweest in Noord-Amerika. Wanneer koudere luchtmassa’s uit het noordoosten van de VS botsen met subtropische luchtmassa’s vanuit het zuiden ontstaat een enorme onstabiliteit. We noemen deze onstabiliteit ook wel CAPE. Deze parameter gemixt met een gunstige setting qua windschering is het recept voor stevige onweersbuien die in no-time kunnen uitgroeien tot supercells met bijbehorende tornado’s en hagelstenen.

Indrukwekkend onweer op radarbeeld!

Enkele dagen geleden was het bijvoorbeeld prijs in de regio van Texas. Deze zone met vrij veel bebouwing mag zich jaarlijks schrap zetten voor de meest hevige onweersbuien die er bestaan op onze planeet. We noemen ze niks voor niets supercells en deze zijn in staat om geweldige wolkenformaties te creëren die op hun beurt gepaard gaan met dynamische windverschijnselen. In Dimmit was het prijs op 14 april 2017 met een flinke onweersbui en meerdere tornado’s binnen dezelfde supercell. Hieronder een animatie met de locatie en activatie van de supercell nabij Dimmitt.

Opmerkelijk is dat bij de buien in Noord-Amerika de duurtijd van zo’n gevaarlijk onweer ettelijke keren hoger is dan de type cellen die we in West-Europa over de vloer krijgen. In zeldzame gevallen kan een supercell zich toch meerdere keren gaan voeden met onstabiliteit en CAPE om als het ware te ‘recyclen’. We zien dit proces soms ontstaan boven het noordoosten van Frankrijk en boven het Duits grondgebied. Deze rightmovers produceren dan vaak hagelstenen van significante aard en brengen heel wat schade met zich mee.

Explosie van de cel zichtbaar op satellietbeelden!

Een tool die we graag gebruiken in tijden van onweer zijn de satellietbeelden. Nog meer dan op radarbeelden kunnen we de enorme expansie van onweersbuien waarnemen in de vorm van witte plukken die zich verspreiden over het scherm. Ook in de Benelux kunnen we dit heel soms waarnemen in de zomerperiode. De onstabiliteit blijft dan tot een lange tijd in de namiddag gevangen onder een scherpe inversie. Pas wanneer de CIN wordt doorbroken, wordt alle onstabiliteit benut in de directe omgeving met een exponentiële groei van de multicell.

onweersbui op satellietbeelden
Enorme expansie van onweersbui nabij Dimmit. Opmerkelijk op bovenstaande image zijn de zogenaamde overshooting tops. Deze illustreren de kracht van de updraft die zich laat gelden tot in de stratosfeer. Het signaal voor stormjagers dat het hier om gevaarlijk onweer gaat met mogelijk ook forse tornado’s.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen