Werking van een weerradar?
Om de toestand van het weer op een lokale plaats goed in te schatten maken meteorologen veel gebruik van radarbeelden. Hoog tijd om de werking van een weerradar eens onder de loep te nemen. Radarbeelden zijn voor meteorologen een essentiële bron van informatie om aan risk assessment te doen en het brede publiek te waarschuwen.
- Bekijk de weerradar
Radar: RAdio Detection And Ranging
In de beginfase van de radar werd het systeem niet gebruikt voor meteorologische doeleinden. Tijdens de 2de Wereldoorlog werd het radarsysteem gebruikt door de Britse en Amerikaanse marine om vijandige toestellen vroegtijdig op te sporen. Dit type radar werkt op hetzelfde principe als een meteorologische radar. Het is te vergelijken met een vleermuis.
Via een elektromagnetische puls, op diverse scanhoogtes, kunnen meteorologen de intensiteit van neerslag visualiseren. Een naam die klinkt als een klok is de zogenaamde Doppler Radar.
Dat het gaat om een vernuftig systeem moge duidelijk zijn. De radar stuurt een pulse uit door de atmosfeer in diverse richtingen. Wanneer het een object tegenkomt, keert het terug naar de radar. Vanwege zijn bolvormige structuur kan de pulse opnieuw worden ontvangen.
In deze data zit de verzendtijd van de pulsfrequentie, het moment dat de pulse terug werd gestuurd en de locatie van de pulse wanneer hij teruggestuurd werd. Eenmaal de pulse ontvangen wordt, gaat hij via een complex computeralgoritme een weerkaart genereren. Dit alles in amper enkele milliseconden.
Wat moet een weerradar detecteren?
Een Doppler Radar werkt op een frequentie tussen 1-2 GHz. Wanneer we weten dat mensen de frequenties 20 Hz – 20 kHz horen, kunnen we concluderen dat we nooit een weerradar kunnen horen. Het signaal van zo’n technologisch instrument is beduidend hoger. Met de pulse willen meteorologen vooral waterdamp, stof en afval detecteren.
Waterdamp is belangrijk omdat het de zaken zoals wolken, hagel, sneeuw en mist een gezicht geeft. Stof en afval kunnen op hun beurt opnieuw informatie bieden over dingen die we mogelijk kunnen waarnemen. Dat zijn bijvoorbeeld wind, rotatie en zelfs tornado’s.
Verschil met klassieke weerstations?
Mensen die zich een weerstation hebben aangeschaft zullen het vast en zeker opmerken dat de functionaliteit van een eigen radarbeeld niet aanwezig is. Een weerstation meet klassiek de voornaamste parameters waaruit ons weer bestaat: de temperatuur, de windsnelheid, de vochtigheid en soms ook een toekomstige weersverwachting. Weerstations zijn er in alle maten en gewichten.
De types van 0 tot 100 euro bieden de basisfunctionaliteiten. Vanaf 100 euro en meer zijn er ook diepgaande analyses mogelijk met een connectie tot pc en/of smartphone.
- Bekijk de lijst met interessante weerstations.
- Weerstation dat we aanraden: Netatmo (uitbreidbaar met modules)
Sommige linkjes bevatten affiliate