28 augustus 2020 - 4 min. lezen 47 reacties

Afgelopen dagen verliepen wisselvallig en er was ook veel wind. Ook het komende weekend zal het wisselvallige weer de hoofdrol opeisen. Het zal meer op herfst lijken dan nazomer. De weermodellen lijken echter te hinten op een iets stabieler weertype begin september door de restanten van orkaan Laura, maar loopt het wel allemaal zo een vaart? In dit weerbericht kom je daarover alles te weten!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wisselvallig weer komende dagen

Vanaf vandaag (vrijdag) zijn we vertrokken voor een wisselvallige meerdaagse. De oorzaak hiervan is een diepe trog die uitzakt boven West-Europa. De temperaturen gaan daarbij ook gradueel naar beneden.

Trog zorgt voor wisselvallig weer
Aan de oostflank van een hogedrukgebied zakt een bel met koude lucht af.

Een trog wordt gekenmerkt door koudere bovenluchten. Het zijn die bovenluchten die reageren met het warme zeewater en stevige buien laten ontstaan. In eerste instantie is dat boven zee (kustconvergentie, zoals op bovenstaande kaart), maar als de stroming meer noord wordt, treden deze buien ook op in het binnenland. Het wisselvallig weer lijkt het volledige weekend te duren.

Ook zondag zorgt trog nog voor wisselvallig weer
Ook op zondag zijn nog koude bovenluchten aanwezig.

Vanaf maandag neemt de intensiteit van de trog af en daarmee ook het wisselvallige weer. Het wordt eerder droog, maar er blijft aardig wat bewolking aanwezig. De temperaturen hinken ook achterop met maxima onder de 20 graden, maar er is beterschap op komst!

Ex-orkaan Laura brengt weersverbetering?

Orkaan Laura kwam donderdag aan land in Louisiana als een categorie 4 orkaan. Er werd dan ook veel schade gerapporteerd, maar dit is nog niet het einde van het systeem. De komende uren wordt Laura opgenomen in de straalstroom en ondergaat interactie met een lagedrukgebied. Dit brengt een nieuwe portie WAA naar West-Europa waardoor de temperatuur opnieuw oploopt. Het wordt daarbij ook opnieuw droger. De warme lucht (aangetoond met rode pijlen) is duidelijk gericht op West-Europa.

Bovenstaande animatie toont het verloop van Laura en de WAA.

Weerpluimen

Om een betrouwbaar weerbericht op te stellen, moet men ook rekening houden met andere scenario’s en dat is net hetgeen een weerpluim doet. Het Europese weermodel toont aan dat het weerbericht van hierboven vrij betrouwbaar is. De eerstvolgende dagen schommelen de temperaturen rond of onder de 20 graden met van tijd tot tijd buien, vooral in het weekend. Vanaf woensdag/donderdag zijn er beduidend meer leden die voor warmer weer opteren, al is dit wel nog zeer onzeker!

Het Amerikaanse weermodel toont eenzelfde beeld met een (tijdelijke?) stijging van de temperaturen. Het wordt daarbij ook iets droger, maar ook hier blijft de onzekerheid troef!

Wat tonen de langetermijnmodellen?

De maandelijkse weersverwachting van ECMWF, die elke dinsdag en donderdag uitkomt, is een verlenging van de ochtendrun op die dagen. De recentste run is dus van donderdagochtend. In deze run zien we een gevecht ontstaan tussen koeler en zachter weer in de tweede week van september.

Er is dus gerede kans dat het wisselvallige weer van de komende periode plaats maakt voor zachter en droger weer begin september, maar het is nog niet zeker dat dit in de tweede week van september ook zo zal zijn. Ook in de derde week van september zien we vooral warmte in het oosten van Europa zitten.

De Lage Landen liggen duidelijk op de grens tussen oceaaninvloed en continentale!

Conclusie

Het laatste weekend van augustus verloopt eerder fris en wisselvallig met temperaturen onder de normaal voor de tijd van het jaar. De maxima schommelen dus onder 20 graden. Begin september lijkt het weer te verbeteren door de uitlopers van het hogedrukgebied van de Azoren. De temperaturen veren op en het wordt terug droger. Of dit ook voor een tijdje zal duren, dat kom je te weten in onze volgende weerberichten!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken