21 augustus 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

In een mum van tijd is er ten westen van Ierland een lagedrukgebied van formaat ontstaan. De Ierse weerdienst Met Eireann heeft zelfs code rood uitgegeven voor het zuidwesten van Ierland. Hoe kon de storm zo snel ontstaan en hoe zwaar is storm Ellen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Restanten van tropische storm Kyle

Eerder deze week leek er nog weinig aan de hand boven de Atlantische Oceaan. Ex-tropische storm Kyle begon aan zijn pad naar het oosten maar loste al snel op. Daarna was het rustig, totdat op zondag 16 augustus een depressie vanaf Groenland naar het zuiden trok.

Een ‘bom’ op weg naar Ierland

Terwijl de depressie naar het zuiden trok, onderging deze een bijzonder en heftig proces: bombocyclogenese. Deze term verwijst naar de zeer snelle ontwikkeling van het lagedrukgebied. De kerndruk daalde in rap tempo.

Als gevolg hiervan ontstond er in een paar dagen een flinke zomerstorm. Omdat de storm zo snel uitdiepte, wordt het ook wel een ‘weerbom’ genoemd. Om van zo’n weerbom te spreken, moet de kerndruk met tenminste 24 hPa in 24 uur tijd afnemen. De kerndruk van storm Ellen daalde zelfs 30 hPa van woensdag 19 op donderdag 20 augustus. Uiteindelijk bereikte die een waarde van 967 hPa.

Dit soort stormen zorgt vaak voor flink wat schade. In Ierland werd voor een aantal provincies code rood uitgegeven voor zeer zware windstoten. Omdat er code rood werd uitgegeven, kreeg de storm een naam. Na storm Dennis was nu de naam Ellen aan de beurt.

Storm Ellen zorgde op 20 augustus voor zeer zware windstoten in Ierland. Ook in het zuidwesten van het VK waait het hard.

De windstoten die Ellen veroorzaakte bleken zeer heftig. Boven land werd een windstoot gemeten van 143 km/u. Boven zee werden zelfs windstoten van 180 km/u geregistreerd!

Hoe kunnen de windstoten zo zwaar zijn?

Deze zeer zware windstoten ontstaan vaak in een ‘sting jet’. Dat is een verschijnsel waarbij op vrij grote schaal koele lucht snel daalt uit hogere luchtlagen. Dit geeft een extra boost aan de windstoten aan het oppervlak. Vaak is de sting jet te vinden aan de zuidzijde van een storm.

Verenigd Koninkrijk wordt ook getroffen

Na Ierland doet storm Ellen ook het Verenigd Koninkrijk aan. Ook daar worden stevige windstoten verwacht. Daarnaast valt er dit weekend ook een flinke bak met regen. Voor de Benelux worden er minder problemen verwacht. Wisselvallig zomerweer met geregeld buien en vooral op zaterdag de nodige wind zal ons bereiken.

Na zaterdag trekt storm Ellen naar het noordoosten. Ze zwakt daarbij langzaam af. Desondanks krijgt de gehele Noorse kust dan te maken met windstoten en veel regen. Daarna lost storm Ellen op.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

1 dag geleden - 5 min. lezen
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

3 dagen geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

3 dagen geleden - 4 min. lezen