27 augustus 2020 - 5 min. lezen
29 reacties 29

Op vrijdag kunnen we ons weer opmaken voor een aantal stevige regen- en onweersbuien in de Benelux. Aan de voorzijde van een naderend lagedrukgebied stijgt na de ochtend de kans op lokale onweersbuien over de hele regio. We verwachten geen al te zware toestanden door de matige waarden voor onstabiliteit en windschering, maar voorzichtigheid is toch wel geboden bij elke onweerssituatie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Een omvangrijk en uitdiepend lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden is in snel tempo onderweg richting onze regio. Door de bijbehorende koude bovenluchten (ca. -20 graden op 500 hPa) en aanvoer van vochtige lucht van over de Noordzee (verzadigd verticaal profiel) neemt de onstabiliteit snel toe. Bovendien wordt de convectietemperatuur (19 á 20 graden) zo goed als overal bereikt.

Synoptische situatie op 28 augustus 2020.

De CAPE-waarden bereiken op de meeste plaatsen een waarde van ca. 500-1000 J/kg, op enkele plaatsen iets meer. In de stroming bevindt zich ook een kleine grondtrog, die kan helpen met het ontstaan van de buien.

Een kleine grondtrog met extra convergentie zorgt voor een extra trigger voor de buien morgen (data GFS).

Atmosferische soundings

Op de verticale doorsnede van de atmosfeer is de onstabiliteit goed te herkennen (wat is een sounding?). De wolkentoppen reiken tot een hoogte van ca. 6 km (450 hPa), waar de temperatuur richting -30 graden duikt. We kunnen ook zien dat de convectietemperatuur wordt bereikt (Tcon en Tmax vallen samen). Een ander kenmerk van het profiel is een droge luchtlaag op ca. 3.5 á 4 km hoogte (600 hPa).

Een verticale doorsnede van de atmosfeer morgen boven België.

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Het type onweer hangt af van zowel de CAPE als van de windschering. Zoals eerder aangehaald bedraagt de CAPE zo’n 500-1000 J/kg, terwijl de windschering waarden rond 15 á 25 kts bevat tussen de oppervlakte en 6 km hoogte (hoogst in het zuidoosten van de Benelux). Uitgaande van deze waarden verwachten we een mix van single cell (vooral in het noordwesten) en multicells (vooral in het zuidoosten).

Morgen is er in de hele Benelux kans op onweersbuien.
Het type onweer varieert van single cell (noordwesten) tot multicell (zuidoosten).

Randverschijnselen

Regen, hagel en wind

De neerslaghoeveelheden zullen waarschijnlijk sterk variëren van regio tot regio, maar kunnen op sommige plaatsen wel 20 mm halen. Een aantal van de weermodellen berekenen zelfs hoeveelheden hoger dan 20 mm. De waarden wat betreft “precipitable water” (tot maximaal zo’n 26 mm) en hoge treksnelheid van de buien (zo’n 25 kts of 50 km/u op 700 hPa) laten echter uitschijnen dat eventuele wateroverlast niet op uitgebreide schaal te verwachten is.

  • Wist je dat een stormglas een cool hebbeding is om in de woonkamer te zetten? Dankzij een veranderende kristalstructuur ontdek je of er een ander weertype op komst is. 🌪️🌪️
Mogelijk valt er tot 20 mm en meer, al varieert de neerslaghoeveelheid sterk per regio.

Door de koude bovenluchten en het feit dat de wolken flink kunnen doorgroeien op de meeste plaatsen, suggereert wel een hagelkans. Onze berekeningen tonen aan dat hagel tot 1 of op sommige plaatsen 1.5 cm mogelijk is tijdens de felste buien.

Door de koude bovenluchten bestaat er een hagelkans. Tijdens de meest intense buien kan de hagelgrootte 1.5 cm bedragen.

Door de vrij sterke stroming en de aanwezigheid van een droge luchtlaag op hoogte (DCAPE) kunnen een aantal van de buien gepaard gaan met windstoten. We verwachten geen al te zware windstoten maar tijdens de meest intense buien moet een windstoot van 60 à 70 of eventueel 80 km/u mogelijk zijn.

Bovendien is het ook niet geheel uit te sluiten dat er op sommige plaatsen aan de kust een waterhoos wordt waargenomen.

Een waterhoos is niet uitgesloten voor de kust, zie hierboven voorbeeld Oostende (Szilagyi Waterspout Nomogram)

Onweerskansen 28 augustus 2020

Op vrijdag zorgen een aantal factoren voor het ontstaan van een onweerskans boven de Benelux. Koude bovenluchten in combinatie met de aanvoer van vochtige lucht en het bereiken van de convectietemperatuur zorgen ervoor dat er onweersbuien kunnen ontstaan. Bovendien geeft een kleine grondtrog nog een duwtje in de rug.

De neerslagintensiteit varieert sterk van regio per regio, maar kan meer dan 20 mm bedragen. Bovendien zijn er bij de meest intense buien ook kansen op hagel, windstoten en eventueel een waterhoos aan de kust.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken