30 oktober 2021 - 5 min. lezen
175 reacties 175

De komende dagen zal ons weerbeeld beïnvloed worden door een diepe trog in de straalstroom. Bovendien is de jetstream ook nog vrij actief, waardoor de wind vaak nog vrij stevig zal waaien. Af en toe passeren er ook (actieve) storingen met regen, maar tussenin zijn er ook langere droge periodes. Daarmee gaat het weer op en af en mogen we spreken van wisselvallig herfstweer. De temperaturen zetten vanaf volgende week ook een stap terug.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvallig herfstweer

Algemene weersituatie

De komende tijd zal ons weerbeeld bepaald worden door een hoogtetrog die steeds verder zal uitzakken. Daarmee samenhangend komen we geleidelijk aan in koudere polaire lucht terecht begin volgende week. Dat betekent dat de temperaturen na het weekend ook achteruit zullen gaan. Storingen verbonden aan lagedrukgebieden zullen van tijd tot tijd regen en/of buien brengen. Op zondag is dat een actief frontaal systeem (koufront) dat in de loop van de dag overtrekt van west naar oost en gepaard gaat met veel regen (én wind). Op maandag trekken enkele trogjes/occlusietjes (voor)langs met wat buiigheid. Dinsdag zou een volgend frontaal systeem met (backbent-)occlusie dichterbij sluipen vanaf het zuidwesten. De exacte positie en trekrichting van het laag en bijhorende storing is nog ietwat onzeker.

Zondag eerst droog, later (stevige) regen vanaf het westen

Zondag starten we de dag overal nog vrij mooi en droog met afwisselend opklaringen en wolkenvelden (hoge en/of middelhoge wolkenvelden en regionaal ook lage wolkenvelden). Het gebied ten zuidoosten van de hoogste toppen Ardennen kan lange tijd te maken hebben met lage (stratus)bewolking. Rond en na de middagperiode arriveert een koufront in het uiterste westen van de Benelux. Dit koufront zal in de loop van de namiddag en avond verder naar het oosten opschuiven. Daarmee samenhangend neemt de bewolking verder toe vanaf het westen en volgt er ook regen. Ingebed in de regenzone zal zich bovendien een stevige buienlijn ontwikkelen (squall-line?), gedreven door heel wat windschering (oplopend naar 50 tot 70 knopen in de onderste 6 km). Hoewel er weinig CAPE aanwezig is, kan dat potentieel aanleiding geven tot een donderklap.

Met de passage van het actiefste deel van het koufront kan er tijdelijk slagregen vallen met hoge neerslagintensiteiten (tot 10 tot 20 liter op korte tijd) en is er ook een toename van de wind. Met het overtrekken van de pittige buienlijn kunnen er daarbij stevige windstoten optreden tussen 50 en 75 km/u. Lokale hogere uitschieters zijn niet onmogelijk. Voor het front uit kan het nog aardig opwarmen, met maxima tot wel 17 of 18°C in de oostelijke provincies. In het westen, waar het front eerder arriveert is het minder warm. De wind is gemiddeld matig tot vrij krachtig uit zuidoost tot zuid en neemt tijdelijk toe tot krachtig (in het noordwesten zelfs zeer krachtig). Achter het front ruimt de wind naar het zuidwesten en neemt deze stilaan weer wat af.

Het koufront wordt aangestuurd door een stevige wind op hoogte. De windschering in de onderste 6 km loopt zelfs op naar 50 tot 70 knopen.

Begin volgende week wisselvallig en koeler

Begin volgende week bouwen we verder op het wisselvallige en herfstachtige elan. Op maandag zou er wel tijdelijk een adempauze volgen met langere droge periodes, vooral dan landinwaarts. Er passeren dan wel enkele zwakke structuren (trogjes en/of occlusierestanten), met vooral dan buiigheid in de westelijke regio’s (vooral in de kustgebieden), mede gedreven door het warme zeewater. Ook landinwaarts zijn enkele buien echter niet uit te sluiten, gezien de kouder wordende bovenluchten en de zwakke convergentie aan de grond/met de passage van de instabiele structuren. De temperaturen zetten op maandag al een stap terug, en liggen tussen 9 en 13°C. De zuidwestenwind blijft stevig doorwaaien en is matig tot vrij krachtig, in het noordwesten zelfs krachtig. Tegen de avond zwakt de wind af.

Dinsdag liggen de kaarten nog ietwat onzeker, maar een volgend frontaal systeem, verbonden aan een depressie, zou dan vanaf het zuiden naderen. De koers daarvan is nog onzeker en het is nog niet geheel duidelijk waar de fronten precies zullen komen te liggen. Mogelijks kan een backbent-occlusie overtrekken en blijven slepen met verspreid regen. Er zijn ook berekeningen die dit front vooral over het zuidoosten laten trekken. Het wordt opnieuw wat frisser, met temperaturen tussen 7 en 11°C en de wind doet het beduidend kalmer aan.

De Ardennen en de gebieden ten zuidoosten daarvan blijven gedurende de hele periode gevoelig voor lage stratus wolkenvelden.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim toont mooi de omslag naar een koeler weertype begin volgende week in de polaire luchtmassa. Begin volgende week zien we ook nog kleine neerslagsignalen die de wisselvalligheid benadrukken. Na dinsdag lijken de neerslagkansen kleiner, maar niet nihil. De kans op een bui lijkt daarmee te blijven bestaan. Als het ‘s nachts kan opklaren, kan het tijdens de nacht ook goed gaan afkoelen. Dat is mooi te zien aan de lijnen die dichterbij het vriespunt uitkomen later in de week. De onzekerheid vergroot wel vanaf het midden van de week en wordt groter richting en na het weekend.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

16 uur geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen
7 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

4 dagen geleden - 5 min. lezen