22 mei 2021 - 4 min. lezen
0 reacties 0

De passage van een lagedrukgebied gaat vaak gepaard met regenzones, dewelke zich vormen omheen zogeheten “fronten”. In de meteorologie bestaan er verschillende soorten fronten, waaronder ook het occlusiefront. Soms hoor je in de weerberichten wel eens spreken van een “back-bent occlusiefront”, maar wat betekent dat precies en wat voor invloed heeft zo’n front op het weerbeeld?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hoe ontstaat een occlusiefront?

Fronten in de meteorologie

Lagedrukgebieden gaan meestal gepaard met regenzones die zich vormen langsheen zogeheten “fronten”. Dit zijn de zones waar luchtmassa’s met een verschillende temperatuur en densiteit elkaar tegenkomen. In de meteorologie kennen we verschillende types fronten, dewelke reeds werden toegelicht in een uitgebreid artikel. Naast een warmtefront en een koufront, bestaat er ook een “occlusiefront”.

Ontstaan van een occlusiefront

Een occlusiefront kunnen we op de weerkaarten herkennen als een paarse lijn met driehoekjes en halve bolletjes. Een occlusiefront begint zich te vormen wanneer een koufront en een warmtefront samenvloeien. Het koufront beweegt immers sneller en haalt als het ware het warmtefront in. Dat gebeurt meestal in het beginstadium van de depressie. Het punt waar het koufront het warmtefront inhaalt, noemen we het “trippelpunt”, of ook wel het “occlusiepunt”. Dit punt ligt meestal in het verlengde van een jetstreak en op dit punt valt er vaak zeer hevige neerslag.

  • Zelf meten hoeveel regen er in jouw omgeving valt? Dat kan met deze pluviometer!

In het beginstadium van een lagedrukgebied zijn een warmtefront en koufront vaak nog heel uitgesproken aanwezig (cyclogenesefase). Naarmate een lagedrukgebied langer bestaat en zich meer en meer gaat opvullen (cyclolysefase) zullen deze fronten steeds meer in elkaar overvloeien en groeit het occlusiefront steeds meer aan. In de eindfase van het lagedrukgebied zal er dus vaak geen warmte- of koufront meer bestaan (of nog in beperkte mate), maar blijft er enkel nog een occlusiefront over.

Een occlusiefront trekt over de Benelux op 21 mei 2021 om 00h. Het warmte- en koufront bevinden zich over het Iberisch Schiereiland. Er is een zeer lang occlusiefront aanwezig, wat wil zeggen dat het lagedrukgebied al lang bestaat.

Wat is een back-bent occlusie?

Naarmate een lagedrukgebied zich verder ontwikkelt en het occlusiefront verder groeit, zal het occlusiefront vaak beginnen rondtollen omheen het lagedrukgebied. De neerslagzone wordt dan als het ware meegenomen in de stroming (in tegenwijzerzin op het noordelijk halfrond) en zal zo rondjes beginnen tollen. Zo’n occlusiefront, dat om een lagedrukgebied heen draait en mee opgenomen wordt in de stroming, noemen we een “back-bent occlusiefront”. Op een bepaald moment kan het ook zijn dat delen van een occlusiefront afscheuren van elkaar, en dat er op die manier meerdere occlusies ontstaan. Ook deze kunnen opgenomen worden in de stroming rondom het lagedrukgebied en zich zo afzonderlijk voortbewegen.

  • Welke wolkensoorten kunnen we zoal vinden in de wereld? Lees er meer over in dit boek!

Doordat een back-bent occlusie meedrijft in de stroming omheen een lagedrukgebied, kan het dus voorkomen dat een occlusiefront twee maal passeert op eenzelfde locatie. Bij de passage van de depressiekern passeert dan het beginnend occlusiefront, en achter de depressie kan dan later nog de back-bent voor een tweede maal passeren. Bij randdepressies gaat de passage van de back-bent occlusie ook vaak gepaard met een sterk “knijpveld” in de wind, met daarbij de passage van een stevig windveld en hevige windstoten.

Dezelfde synoptische situatie, maar dan 1 dag later (22 mei 2021 06h). Na de doortocht van de depressiekern en het occlusiefront, passeert nu de back-bent occlusie de Benelux. Dit is een afgescheurd gedeelte van de lange occlusie die nu is meegenomen in de ZW-stroming.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

8 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen