5 februari 2023 - 3 min. lezen
96 reacties 96

Het seizoen met kansen op sneeuw en vrieskou heeft tot op heden 2 momenten gekregen die behoorlijk interessant waren. Zo was er het weekje schaatsplezier in december 2022 en de sneeuwval in januari 2023. De sneeuw toen was voornamelijk voorbestemd voor het zuidoosten van Nederland, het oosten van België en de Ardennen. Elders in de Benelux bleef het qua sneeuwdek erg triestig. In sommige gebieden is er zelfs nog geen sneeuwvlok gevallen dit winterseizoen.

Koude nachten

Komende dagen evolueert het weerbeeld naar een patstelling. Enkele dagen geleden kwamen weermodellen nog met een kleine optie tot transportkou uit het oosten van Europa, maar inmiddels is die optie volledig van tafel geveegd en krijgen we een stationair hogedrukgebied boven West-Europa. Onder dit hogedrukgebied valt de wind meestal weg, neemt de kans op mist toe en wordt het droog. Na het verdwijnen van het ochtendgrijs kunnen er lokaal brede opklaringen ontstaan.

Een hogedrukgebied strekt zich na het weekend uit vanaf de Azoren tot boven Scandinavië. Hierdoor beleven we rustige en droge condities boven West-Europa. In de gebieden rond de Middellandse Zee is het een pak kouder en valt lokaal veel sneeuw.
Wanneer het voldoende kan opklaren in de nachtperiode zakt het kwik op veel plaatsen onder het vriespunt. Door het gebrek aan neerslag is de kans op gladheid eerder beperkt.

Evolutie in de weerpluim

Wanneer we de weerpluim bekijken om de weersverwachting voor de eerstvolgende dagen op te maken, dan zien we een tijdelijke dip ontstaan in de temperatuurcurve. Na woensdag neemt de bandbreedte opnieuw toe en zijn ook hogere maxima mogelijk tussen 5 en 10°C. Merk op dat deze weerpluim perfect normaal is voor de tijd van het jaar.

Geen uitspattingen richting veel hogere of lagere temperaturen. De combinatie met een zonnetje overdag maakt het voor veel mensen aangenaam.

Weerpluim van 5 februari 2023 voor de eerstvolgende dagen (KNMI)

Stratosfeer?

Vele winterliefhebbers leggen elk jaar hun eieren in het mandje van de stratosfeer. Een gevoelige opwarming in het winterseizoen kan namelijk zorgen dat de poolwervel in de stratosfeer of troposfeer zal verzwakken.

Uit studies blijkt dat de kans op uitbraken van zeer koude lucht dan toenemen over het noordelijk halfrond. Om de poolwervel van zijn stuk te brengen, moet er een enorme opwarming ontstaan in de stratosfeer (10 hPa). Hoe schatten we de huidige situatie in?

Medio februari 2023 warmt de stratosfeer opnieuw op. Mogelijk dat dit de final warming is die de poolwervel volledig verstoort tot het begin van de herfst 2023

Eerder in de maand januari werd de stratosfeer een eerste keer fors aangevallen op 10 en 30 hPa. We zien op onderstaande curve een gevoelige stijging van de temperatuur. Normaal schommelt de temperatuur op 10 hPa rond -60°C. Er werd eind januari een tijdelijke temperatuur geregistreerd van -30°C. Inmiddels koelt de stratosfeer opnieuw af tot de final warming ontstaat.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken