0

Het mag dan wel niet tot winterweer komen in West-Europa, in delen van Griekenland en Turkije zetten ze zich schrap voor een heuse winterstorm. De blizzard wordt veroorzaakt door een afzakkende luchtbel gevuld met koude lucht uit het oosten van Europa. Griekenland moet komende dagen rekening houden met veel wind en sneeuw. Het is de verwachting dat het winterweer zeker zal aanhouden tot volgende week woensdag. De kou zal zich dan ook verder uitspreiden over het Middellands Zeegebied.

Komende dagen wordt het bar en boos in grote delen van Griekenland. Een depressie gevuld met koudere lucht veroorzaakt veel wind en sneeuwval.

Daling van 8 tot 12 graden tegen zondag

De nationale weerdienst van Athene verwacht een significante drop van de temperaturen komende dagen. Dat begint eerst in de noordoostelijke gebieden met in de hoger gelegen gebieden ook transformatie van regen naar sneeuwval. De meeste sneeuwval wordt volgens de weermodellen verwacht in het oosten en zuiden van Griekenland.

Op de temperatuurkaart zien we een forse afwijking van de 850 hPa temperatuur. Op 1500m hoogte daalt de temperatuur naar -8 tot -10°C. In vergelijking met het koud intermezzo voor de Benelux (cirkel) is dat een opmerkelijke evolutie.

Pittig detail is dat deze inval van koudere lucht gepaard gaat met een stevige wind. Op veel plaatsen trekt de wind aan tot 7-8 Beaufort. Het is niet uitgesloten dat 9 Beaufort (storm) wordt aangetikt wat het op veel plaatsen gevaarlijk maakt om zich in het verkeer te begeven.

Op de weerkaart met de windstoten hebben we de regio ten oosten van de schuine lijn gemarkeerd. In dit gebied ligt Athene. Weermodellen verwachten windstoten tussen 70 en 90 km/u. Op grotere hoogte kan de windsnelheid nog hoger uitpakken. Gevaarlijke condities.

Gevaarlijke winterprik na een periode van lenteweer

De omslag naar winterweer in Griekenland komt er na een periode van langdurig lenteweer. Zo was januari 2023 voor veel plaatsen in Griekenland de warmste maand sinds het begin van de metingen. De metingen werden bekeken op een meetnetwerk van 53 weerstations.

Als we in detail gaan kijken, dan concluderen we dat een groot deel van Noord-Griekenland en Thessalië een groot aantal dagen had die warmer waren dan het gemiddelde in de meetreeks 2010-2019. Maar liefst 29 van de 31 dagen waren warmer. Voor Trikala en Dion waren dan 28 van de 31 dagen.

Kijken we naar de hoofdstad Athene, dan zien we dat de gemiddelde afwijking van de temperatuur schommelt rond +1,8°C. Er werd voor 25 van de 31 dagen een hogere temperatuur gemeten dan normaal. Van een dynamisch klimaat gesproken.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen