9 januari 2023 - 5 min. lezen
2 reacties 2

Weeramateurs opgelet! Het nieuwe jaar 2023 is nog maar net gestart en we geven jullie nu al graag een overzicht van enkele weerstations die dit jaar populair zullen zijn in verkoop. Velen van jullie kopen hun weerstation aan in de supermarktketen Aldi of Action, maar komen dan vaak van een kale reis terug. Na enkele maanden of zelfs vroeger gaat het weerstation defect. De dienst na verkoop is dan meestal ook niet ideaal. Om deze problemen te counteren, zijn we op zoek gegaan bij de grootste webshop ter wereld. Problemen met het weerstation? Dan stuur je het toch gewoon retour.

Weerdata op het internet

Veel weeramateurs nemen vrede met een kleinschalig weerstation dat in de woonkamer de meetwaarden toont. Soms zijn er ook mensen die een extra sensor nodig hebben om de condities in de openlucht te meten. Afhankelijk van deze wensen zal het weerstation goedkoper of duurder worden. In 2023 hebben we het geluk dat er heel wat weerstations te koop worden aangeboden. Elk met hun specifieke meerwaarde en componenten.

De hoeveelheid zon, wind, neerslagsom en/of de weersverwachting. Het is allemaal mogelijk met je eigen digitaal weerstation.

Voor weeramateurs die deze gegevens ook naar een server willen sturen om daarna de analyse te kunnen doen via een website zijn enkele zaken cruciaal. Er moet een goede connectie kunnen ontstaan tussen de sensoren en de ontvanger. Daarnaast moet er ook een stabiele WIFI-connectie aanwezig zijn om de weergegevens elke 5 minuten naar de server te sturen.

Weerstations kopen in 2023

Het is belangrijk om je eigen budget voor ogen te houden bij de aankoop van een weerstation in 2023. Soms zullen deze toestellen namelijk functies hebben die je niet wenst of nodig hebt. Voor de meer geavanceerde weerstations betaal je al snel enkele tientallen euro’s. Wil je echt gespecialiseerd materiaal, dan durft de prijs zelfs pieken boven 1000 euro.

Netatmo weerstation

Een weerstation dat goed scoort bij weerliefhebbers is het prachtig vormgegeven toestel van Netatmo. Het staat niet alleen goed in de woonkamer, de prestaties zijn ook ronduit goed voor een semi-professioneel weerstation. Met de recente vernieuwingen van het toestel en de innovatie detectie van windrichting en windmeter is het zeker 1 van de betere toestellen op de markt.

Pluspunt aan Netatmo is dat het de data zonder veel poespas kan verzenden naar het internet. Je data wordt dan zichtbaar op de weerkaart van Netatmo en je kan via een éénvoudige interface ook je meetgegevens raadplegen op je eigen dashboard. Lekker handig! Er is ook een mobiele app.

Netatmo staat garant voor design en goede prestaties bij het meten van weercondities.

Bresser weerstation

Voor wie het design minder van belang is, kunnen we Bresser aanraden als goed merk voor een weerstation. Het design van de buitenunit is vrij simplistisch en laat zich met enkele handige ingrepen ook monteren op een vlakke ondergrond. Opgelet dat je een weerstation nooit gaat monteren op roofing. Het bevestigen van het weerstation met schroeven kan schade veroorzaken. Pluspunt aan dit weerstation is het duidelijk en groot display. Het weerstation beschikt over een 7,3 inch kleurendisplay (17 cm) en zal bij netvoeding constant verlicht worden.

Naast de klassieke uitlezing van parameters van de buitenunit wordt ook het binnenklimaat in de gaten gehouden. Het weerstation heeft ook een klokfunctie waardoor we toch over een flinke allrounder kunnen spreken voor de liefhebber.

Bresser hecht veel belang aan duidelijkheid op het kleurendisplay. De verschillende parameters worden netjes in hokjes geplaatst met elk hun eigen kleurenweergave.

Alecto weerstation

Een weerstation dat erg hoog scoort bij de weeramateur is dit type van Alecto. Qua design zitten we in dezelfde klasse als het Bresser weerstation, maar de prestaties naar detectie meetwaarden is nog een stuk beter dan bij Bresser. Dit weerstation WS-5500 van Alecto kan alle belangrijke meetwaarden detecteren plus de zonnestraling, UV index.

Er is tevens een connectie mogelijk met het internet en een mobiele applicatie. De prijsklasse is wel wat hoger dan bovenstaande weerstations, maar dat wordt snel gecompenseerd met de kwalitatieve meerwaarde. Wie dus al meteen goed wil beginnen met de weerhobby is wellicht erg tevreden met dit digitaal weerstation.

De WS-5500 van Alecto is een prima digitaal weerstation om de weerhobby mee te beginnen. Monteren op een veilige plek, stroom voorzien en meteen de weerdata verzamelen die je nodig hebt.

Beste weerstation met app

Als we moeten kiezen voor het weerstation met de beste prijs/mogelijkheden, valt ons oog toch sterk op de WS-5500 van Alecto. Ondanks een mooi design bij Netatmo biedt het digitaal weerstation van Alecto wat meer mogelijkheden tot een correcte opstelling van het weerstation volgens de WMO-standaard.

Zo kan de buitenunit op een betere plaats worden gezet in de tuin om ‘tuineffect’ te voorkomen. De temperatuursensor is ook omgeven door witte lamellen wat ervoor zorgt dat een snelle stijging van de temperatuur deels teniet wordt gedaan. Bij de meer professionele weerstations kiezen we vaak voor een Davis Vantage Pro 2 of Plus systeem. Dergelijke systemen zijn op de markt voor 1000 euro en meer.

Beste weerstation van 2023

Fabrikanten van weerstations zullen er ook dit jaar alles aan doen om met nieuwe modules op de proppen te komen en hun design van binnenunit te verbeteren. Het is dan ook nog vroeg om meteen een conclusie te maken van beste weerstation van 2023. Dat hangt niet alleen af van de nauwkeurigheid van de weerparameters en de prijs maar ook van de dienst na verkoop.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken