9 december 2022 - 4 min. lezen
2350 reacties 2350

De tweede decade van december start bijna en we zijn reeds aanbeland bij deel 3 van onze rubriek. Deze bevat ook veel positiever nieuws dan de afgelopen jaren! De Benelux heeft immers te maken met een koud weertype en dat blijft ook zo de komende dagen. Of er sneeuw in de verwachting zit en hoe koud het wordt, kan je hier verder lezen!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weer in Europa

Een krachtig hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan dompelt een groot deel van Europa onder in temperaturen ruim onder normaal. Enkel de gebieden in het zuidoosten van Europa hebben duidelijk temperaturen boven normaal. De Benelux bevindt zich ten noorden van de zachte lucht, maar net ten zuiden van de (zeer) koude lucht. Dit levert temperaturen op, die zeker met weinig zonneschijn, rond het vriespunt blijven schommelen overdag met in de nacht (lichte?) vrieskou.

Europese weerkaart van vrijdagmiddag

Voorlopig is het sneeuwdek nog beperkt in het centrale en westelijke gedeelte van Europa, maar daar wordt de komende dagen aan gewerkt. De meeste lagedrukgebieden volgen een zuidelijke koers en zullen delen van Duitsland, Tsjechië en Polen een portie sneeuw geven. Bemerk vooral dat de Alpen en de middelgebergtes in Duitsland ook (veel) sneeuw hebben.

Sneeuwdek in Europa op vrijdag 9 december

Koude weersverwachting

Zaterdag en zondag overheerst de bewolking. Af en toe is een opklaring mogelijk en het blijft overwegend droog. Op zondag komt echter een zwakke neerslagzone opzetten vanuit Frankrijk. Mogelijk dat langs de Franse grens wat lichte sneeuw valt, maar de hoeveelheden zijn beperkt. De temperaturen schommelen steeds rond of onder het vriespunt (zeker in de Ardennen), zowel overdag als in de nacht. Als de opklaringen in de nacht breed uitvallen, dan kan het matig vriezen, boven een lokaal sneeuwdek in de Ardennen zelfs hard.

Maxima tussen -1 en 2 graden op zaterdag
Maxima tussen -2 en +2 op zondag

Vanaf maandag lijkt de aangevoerde lucht tijdelijk wat droger te worden. Dit wil zeggen dat er zowel in de nacht als overdag meer opklaringen zijn. Er ontstaat een grotere dagelijkse gang met overdag temperaturen net boven het vriespunt en in de nacht duidelijk eronder. Het is niet uitgesloten dat het matig gaat vriezen (-5°C) of zelfs hard (-10°C) boven een sneeuwdek. De werkelijke minima en maxima hangen sterk af van de hoeveelheid bewolking. Er staat weinig wind.

Maxima op maandag 12 december
Maxima op dinsdag 13 december

Winterse signalen op langere termijn?

Ook na dinsdag blijft het koude weer aanhouden. De lagedrukgebieden blijven een zuidelijke koers volgen in de weermodellen waardoor de Benelux in de koude lucht blijft. Voorlopig blijven de lagedrukgebieden te zuidelijk voor significante sneeuwval in de Benelux, al is een kleine verschuiving natuurlijk nooit uitgesloten. We houden dit in de gaten.

Lagedrukgebieden blijven een zuidelijke koers volgen

Het is pas vanaf volgende week vrijdag of zaterdag dat een eventuele verzachting komt opzetten vanuit het zuiden. Dit is natuurlijk nog sterk onzeker, maar de opties worden vertegenwoordigd in de weerpluimen. Het is niet uitgesloten dat bij de dooiaanval eerst sneeuw of ijzel valt voor de zachtere lucht (duidelijk boven het vriespunt) de Benelux komt binnenschuiven. Hoe dan ook, de komende dagen krijgen we eerst te maken met een koud weertype, wat erna gebeurt, zien we dan wel!

Weerpluim Amerikaanse weermodel voor Centraal-België

Winterse signalen voor januari?

Voor de periode na de weerpluim, kan gekeken worden naar globale trends in de langetermijn weermodellen. Deze houden immers rekening met de teleconnecties, waaronder de MJO etc. De MJO lijkt opnieuw actief te worden, maar de amplitude is nog sterk onzeker. Voorlopig lijkt deze op te schuiven naar fase 1. Daarbij lijkt de blokkade op de Atlantische Oceaan iets te ver naar het westen op de schuiven waardoor de lagedrukgebieden vanuit het zuiden wat zachte lucht kunnen opstuwen. Dit tonen ook GEFS extended (Amerikaanse variant) en EC-extended (Europese variant). Dit geeft ons ook een eerste indicatie voor kerstmis en de periode voor januari. Daarbij lijken de temperaturen duidelijk in de lift te zitten.

Weerpatroon verandert eind december
Zachte lucht eind december?

Niet alleen het Amerikaanse weermodel laat het koud weertype varen voor die periode, ook het Europese weermodel (hier niet getoond) toont dit, al zijn de temperatuurafwijkingen daar niet zo duidelijk positief als bij de Amerikaanse tegenhanger. We houden de winterse perikelen natuurlijk nauwgezet in de gaten en updaten jullie wanneer noodzakelijk!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

16 uur geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

4 dagen geleden - 5 min. lezen