17 januari 2023 - 3 min. lezen
469 reacties 469

Na een periode van veel regen en wind hebben we een duidelijk ander weerbeeld te pakken. Komende 24uur moeten we zelf rekening houden met een zeldzaam natuurfenomeen. Diverse weermodellen berekenen de ontwikkeling van een Polar Low. Dit kleinschalig lagedrukgebied wordt door weerkaarten vaak moeilijk opgepikt en ontstaat vaak erg laat. De gevolgen van een Polar Low boven de Benelux zijn niet mals. Dergelijke systemen kunnen veel sneeuw op korte tijd veroorzaken en zelfs onweer.

Wat is een Polar Low?

We zien het niet iedere winter ontstaan, want de omstandigheden voor een Polar Low dienen perfect te zijn. De Noordzee is idealiter vrij warm (8-10°C) en dat gecombineerd met ijskoude bovenluchten (-36°C op 5500m). Hierdoor ontstaat er onstabiliteit op de Noordzee en heel zelden kan dat verder uitgroeien tot een kleinschalig lagedrukgebied.

Binnen een Polar Low is de kern vaak iets warmer waardoor het gelijkenissen heeft met een orkaan. Door de relatief kleine omvang van een Polar Low kunnen we dan eerder spreken van een compacte variant met grote gevolgen.

Woensdagnamiddag zien we het lagedrukgebied tot ontwikkeling komen op de Noordzee. Het vertoont zelfs een relatief warme kern tegenover de omringende omgeving. Boeiend!

Lokaal veel sneeuw en onweer

Doordat het systeem op de warme Noordzee veel energie kan verzamelen, groeien de buien uit tot stevige kleppers. Rondom het oog van een Polar Low bevinden zich intense sneeuwbuien die gepaard kunnen gaan met onweer. Het extra zeldzaam fenomeen van onweer tijdens sneeuwbuien, namelijk thundersnow, is dan niet uitgesloten.

Typisch bij een setting van een Polar Low is de onzekerheid van de meest intense buien en de totale sneeuwhoeveelheid.

Het Duitse weermodel ICON komt woensdagnamiddag met een stevig windveld opzetten op de Noordzee. Net voor de Nederlandse kust kunnen windstoten ontstaan tot 100 km/u.
Het Duits weermodel komt ook met een gesloten circulatie op de Noordzee. Het weermodel berekent een kerndruk van 985 hPa dat richting de Nederlandse kust opschuift.
Wanneer het Polar Low het binnenland verovert, transformeert de regen in sneeuw. Waar de meeste sneeuw zal vallen, is op dit moment nog onzeker. Boeiende weerkaarten zijn het zeker en vast.

Blijft de winter in de buurt?

Of er sneeuw gaat vallen op woensdag is dus nog onzeker en afhankelijk van de timing en de ontwikkeling van het lagedrukgebied. De winter vertoeft overigens in de buurt van West-Europa. Weermodellen berekenen flink koude temperaturen over het centraal deel van Europa en een oostelijke bries zou deze kou naar het westen kunnen sturen. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken