Flinke kou-inval zorgt voor records in noordoosten van de VS
In het noordoosten van de Verenigde Staten is het in de winter normaal gesproken vrij koud, zeker als je het vergelijkt met ons klimaat in de Benelux. Koude lucht maakt geregeld een intrede tot deze staten en een (flinke) sneeuwstorm is dan ook geen uitzondering. Tot nu toe leek winterweer dit seizoen echter afwezig en januari 2023 was in een aantal staten de warmste januari uit de meetreeks. Momenteel is het beeld totaal anders, er is namelijk een bel met zeer koude lucht gearriveerd en dat leidt tot de laagste temperaturen in jaren in deze regio.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor komende dagen in binnen- en buitenland
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Extreem zachte januari in noordoosten VS
De winter van 2022-2023 was tot nu toe al erg bijzonder te noemen. Niet vanwege spectaculair winterweer, het was er juist continu zacht of zeer zacht. Het westen van de VS te maken kreeg met de ene na de andere storm, en ook in het noordoosten bleek het weerpatroon geblokkeerd. De positionering van drukgebieden veranderde nauwelijks. Tussen hoge druk in het zuidoosten van de VS en lagedrukgebieden ten noorden en noordwesten kwam de wind continu uit een zuidelijke richting, of werd er milde zeelucht aangevoerd.
In de stad New York (metingen in Central Park) was elke dag in januari 2023 warmer dan de gemiddelde waarde. Nog nooit gebeurde dit op elke dag gedurende één hele kalendermaand. De temperatuur wordt hier al gemeten sinds 1869, een opvallend record dus! Hiernaast viel er de hele winter nog geen meetbare hoeveelheid sneeuw. Ook dit was ongezien in de stad. In de winter van 1972-1973 moest men hier tot 29 januari wachten vooraleer er een laagje sneeuw lag. Dit jaar gebeurde dat pas op 1 februari.
Zeer intense koude daalt af naar het zuiden
Ook februari begon relatief zacht, maar dat duurde niet lang. Vanaf vrijdag 3 februari kwam de kou vanaf het noorden steeds dichterbij. Het ging om een uitbraak van arctische lucht, afkomstig uit het hoge noorden. Dit werd veroorzaakt door een diep lagedrukgebied dat over Canada naar het zuidoosten bewoog. Aan de achterzijde van dit lagedrukgebied werd de bel met extreem koude lucht naar het zuiden geduwd. Naast de extreme koude die het met zich meebracht, trok ook de wind flink aan. Temperaturen op 1500 meter boven het oppervlak daalden tot minder dan -35°C. Op dit moment is dat de koudste luchtbel op onze planeet.
Bijzondere kouderecords aan diggelen
De combinatie van de arctische lucht en de harde wind maakt het voor het gevoel bitterkoud. In New York City werd de laagste gevoelstemperatuur waargenomen sinds 2016. Het voelde er aan als -26°C. Ook andere grote steden in het noordoosten van de VS hebben te maken met de kou. In Boston koelde het af tot -10°F, oftewel -23,3°C. Het was de laagste temperatuur in de stad sinds 1957. Het meest opvallende record werd gemeten in de staat New Hampshire. Op de top van de berg Mount Washington (1917 meter) koelde het af tot -43,4°C. In combinatie met windstoten rond 200 km/u leverde dit een gevoelstemperatuur op van maar liefst -78,3°C. Dat is de laagste gevoelstemperatuur die ooit werd waargenomen in de Verenigde Staten.
Overigens is de intense kou maar kort aanwezig in dit deel van Noord-Amerika. In de loop van zondag 5 februari nadert er vanuit het westen een nieuw lagedrukgebied en draait de wind naar het zuidwesten. In New York stijgt de temperatuur ‘s middags alweer tot in de dubbele cijfers boven het vriespunt.