Bliksem in detail

UPdate 14/08/18: Helaas hebben wij moeten besluiten om de live onweer map tijdelijk offline te halen. Door wijzigingen in het prijsmodel van Google is het momenteel niet mogelijk voor ons om deze kaart aan te blijven bieden. We hopen op korte termijn met een update te komen om jullie weer van live data te kunnen voorzien.

Om ons te steunen in het online houden van deze website en de bliksemradar overweeg dan eens om vrijblijvend een donatie te doen.

Bekijk het onweer in België of het onweer in de Benelux.

Onweer gespot in de Benelux? Reageer in ons weerforum.

Via deze online onweerradar kunnen we de bliksemontladingen Europa, Noord-Amerika en Oceanië live in beeld brengen. Via het instellingenmenu op de kaart kun je de weergave naar wens aanpassen. Zo kun je de buien verbergen, de tijdsperiode aanpassen en de live-animatie aan/uit zetten. Informatie over de kaart onder de map.

Belangrijk: Indien het aantal bliksemontladingen zeer hoog is kan het schakelen tussen de periodes meer tijd in beslag nemen. Voornamelijk wanneer je direct van < 120 min naar < 5 min schakelt kan het lijken dat de map even vastloopt. Geef de kaart even de tijd om dit te verwerken. Vooral voor smartphone en tablet bezoekers kan dit van toepassing zijn.

Hoe worden onweersbuien geregistreerd?

Voor het bepalen van actieve onweersbuien meten we per detectie het aantal detecties in een straal van 20 kilometer gedurende de afgelopen 5 minuten. Per detectie in deze groep wordt dit proces herhaald om zo de grootte van een bui te bepalen. De straal van de cirkel bevat alle detecties die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs gebeuren dat een kleine nieuwe bui zich vormt binnen een grotere storm.

  • Onweer in uw regio? Plaats melding op onze Facebook
  • Actief op Twitter? Meld onweer via de hashtag #teamnoodweer

Waarom zie ik gekleurde cirkels op de map?

Indien er binnen één groep buien 20 of meer detectie zijn geweest gedurende de afgelopen vijf minuten, krijgt deze de kleur groen. Indien het er 45 of meer zijn, geel. Gelijk aan 90 of meer oranje. Rood wanneer er meer detecties zijn dan 120 in 3 minuten en in extreme gevallen bij 180 of meer detecties, wordt de bui paars gekleurd.

Databron: Blitzortung is een privé-netwerk van bliksemdetectiestations met meer dan 1000 trackers in Europa. Ze vangen de elektromagnetische signalen op van ontladingen met een nauwkeurigheid tot op enkele honderden meters.


Lees ook eens: