Bliksem in detail

Bliksem in detail is een handige applicatie om het onweer in Europa live te volgen. Het maakt gebruik van de gegevens van Blitzortung en zijn redelijk betrouwbaar vanwege de hoeveelheid stations die actief zijn alsook de GPS-locatie van bliksemontladingen.

Onweersbuien kunnen zich ook groeperen in clusters, deze worden voorgesteld met cirkels. Groene, gele, rode en paarse cirkels duiden op de intensiteit van het onweer. De kleur paars geeft een zeer actieve onweersbui aan. Test ook eens onze BETA bliksemradar.


 
Loading...
Laatste minuut
0
Ontladingen op de kaart:
0
Legende


Verander tijdstappen
Stel het middelpunt van de kaart in (blauwe cirkel)
Klik op de kaart om het middelpunt in te stellen. Afstanden zijn berekend op basis van dit punt.
Niet te gebruiken ter bescherming van mensenlevens en eigendommen!

Blitzortung
Blitzortung.org is een privé-netwerk van bliksem detectie stations met meer dan 1000 trackers in Europa. Ze vangen de elektromagnetische signalen op van ontladingen. Door het samenvoegen van tijdstip en positie kan de locatie van de ontlading worden bepaald uit de signalen (TOA – time-of-arrival methode). Meer info is te vinden op de website van het project: www.blitzortung.org. De nauwkeurigheid van Blitzortung is vrij goed en is meestal minder dan 1 kilometer. Dit komt overeen met commerciële ontlading detectie bedrijven en meteorologische instituten. Om deel te kunnen nemen moet u uw eigen relatief goedkope ontvanger aanschaffen. Daarmee kunt u deelnemen aan het netwerk en heeft u toegang tot alle ontlading gegevens en kunt u deze gebruiken.

Script by Henkka, nordicweather.net

Via het instellingsmenu aan de linkerzijde van de map is het eveneens mogelijk om enkele aanpassingen aan de map te maken. Zo beschikt deze online bliksemradar ook over een integratie met een regenradar. Regenradars worden elke 15 minuten bijgewerkt.

De witte, gele, oranje en rode stipjes worden live getekend op deze map. Dat betekent dat witte stipjes recente bliksems zijn in een bepaalde regio terwijl rode stipjes oude ontladingen zijn. Op die manier kan u ook de voortgang van het onweer waarnemen. In en uitzoomen gebeurt via de muis.