Onweerradar

Op deze live onweerradar kun je realtime meekijken naar alle bliksemdetecties in de Benelux. Ben je benieuwd waar en hoeveel bliksemdetecties er in het verleden zijn geweest (wereldwijd)? Bekijk het archief.

Via deze online onweerradar kunnen we de bliksemontladingen Europa, Noord-Amerika en Oceanië live in beeld brengen. Via het instellingenmenu op de kaart kun je de weergave naar wens aanpassen. Zo kun je de buien verbergen, de tijdsperiode aanpassen en de live-animatie aan/uit zetten. Informatie over de kaart onder de map.

Belangrijk: Indien het aantal bliksemontladingen zeer hoog is kan het schakelen tussen de periodes meer tijd in beslag nemen. Voornamelijk wanneer je direct van < 120 min naar < 5 min schakelt kan het lijken dat de map even vastloopt. Geef de kaart even de tijd om dit te verwerken.

Vooral voor smartphone en tablet bezoekers kan dit van toepassing zijn.

Hoe worden onweersbuien geregistreerd?

Voor het bepalen van actieve onweersbuien meten we per detectie het aantal detecties in een straal van 20 kilometer gedurende de afgelopen 5 minuten. Per detectie in deze groep wordt dit proces herhaald om zo de grootte van een bui te bepalen. De straal van de cirkel bevat alle detecties die aan bovengenoemde voorwaarden voldoen. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs gebeuren dat een kleine nieuwe bui zich vormt binnen een grotere storm.

  • Onweer in uw regio? Plaats melding op onze Facebook
  • Actief op Twitter? Meld onweer via de hashtag #NWBNLX

Waarom zie ik gekleurde cirkels op de map?

Indien er binnen één groep buien 20 of meer detectie zijn geweest gedurende de afgelopen vijf minuten, krijgt deze de kleur groen. Indien het er 45 of meer zijn, geel. Gelijk aan 90 of meer oranje. Rood wanneer er meer detecties zijn dan 120 in 3 minuten en in extreme gevallen bij 180 of meer detecties, wordt de bui paars gekleurd.

Databron: Blitzortung is een privé-netwerk van bliksemdetectiestations met meer dan 1000 trackers in Europa. Ze vangen de elektromagnetische signalen op van ontladingen met een nauwkeurigheid tot op enkele honderden meters.

Indien je een groot gebied in één keer bekijkt kan het zijn dat de map minder soepel werkt. Door in te zoomen op een kleiner gebied kun je dit voorkomen.

Beide links naar aanbevolen boeken zijn affiliate links, hiermee krijgen wij een kleine commissie die we gebruiken om onze website online te kunnen houden. Wil je deze map op jouw website weergeven? Dat kan, lees hier hoe je dit doet.

Om ons te steunen in het online houden van deze website en de bliksemradar overweeg dan eens om vrijblijvend een donatie te doen. Onweer gespot in de Benelux? Meld het op Twitter met de hashtag #NWBNLX of gebruik onze Facebookpagina.