2 juni 2020 - 6 min. lezen
5 reacties 5

Na een warme, droge en record zonnige lente beleven we begin deze week nog enkele zomerse topdagen, met temperaturen die stijgen richting 30 graden op de warmste plekjes van onze regio op dinsdag. Stilaan zien we echter (tijdelijk?) meer wisselvalligheid, alsook frissere temperaturen op de weerkaarten verschijnen. Morgen belooft zo een overgangsdag te worden naar een minder zomers weertype. Vooral in het zuiden van de Benelux is er daarbij kans op onweer.

In Vlaanderen en Nederland lijkt de kans wat minder groot, al is het niet helemaal uitgesloten dat de Limburgse provincies en het noorden van Nederland enkele buien meepikken. Hieronder bespreken we de onweerskansen voor 3 juni 2020.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Op de weerkaarten zien we het hogedrukgebied, dat ons lange tijd stabiel weer bezorgde, zich terugtrekken op de oceaan (H op de kaart). Daarbij bevindt zich ook een zwakke, uitdiepende hoogtetrog net ten westen van ons (op de kaart te herkennen aan de zuidwaartse uitstulping van geel tussen de blauwe en rode pijlen).

  • Wil je zelf ook het weer begrijp en voorspellen? Maak indruk op familie en vrienden dankzij dit informatief boek.📖

Hierdoor kunnen de temperaturen op hoogte een duik nemen (CAA of ‘cold air advection’, of in het Nederlands: aanvoer van koude lucht). Zo’n hoogtetrog brengt namelijk koudere temperaturen mee op hoogte (blauwe pijlen).

Aan de voorzijde hiervan bevinden zich aan de grond nog de restanten van de warme lucht die de afgelopen dagen naar onze regio werd aangevoerd (rode pijlen). Vooral de zuidelijke en oostelijke gebieden van de Benelux zitten morgen nog in die vrij warme lucht aan de voorzijde van de hoogtetrog.

Bovendien wordt de aangevoerde lucht hier ook vochtiger. De combinatie van warmte/veel vocht aan de grond en koudere lucht op hoogte, zorgt dan voor een onstabiele atmosfeer (gekwantificeerd door de CAPE parameter), vooral in het zuidoosten van de Benelux.

De huidige configuratie op de weerkaarten.
Vooral ten zuiden van de gestippelde lijn zijn enkele onweersbuien mogelijk. Hier is de lucht nog warm en wordt deze vochtiger.

In de westelijke en centrale delen van de Benelux zullen de buien waarschijnlijk moeilijker kunnen ontstaan. Enerzijds zitten die regio’s reeds in de minder warme/vochtige lucht aan de grond. Daarnaast zien we ook nog een kleine inversie (temperatuurstijging met de hoogte) op zo’n anderhalve km hoogte (zie soundings verder onderaan). Deze inversie verhindert dat de buien kunnen doorgroeien.

  • Wist je dat een stormglas een instrument is dat zelf aangeeft of er een weersverandering op komst is? Bestel hier!

In de oostelijke/zuidelijke regio’s is die inversie minder uitgesproken en loopt de temperatuur aan de grond ook wat hogerop. Hierdoor ontstaan de buien daar makkelijker. Bovendien helpt ook de orografie en de convergentie van winden aan de oppervlakte een handje om de buien te forceren.

Ook in Nederland is de kans op een (onweers)bui wat groter en dus niet geheel uitgesloten door de iets hogere CAPE.

Onweerskansen 3 juni 2020

Zoals eerder aangehaald, zijn vooral de zuidoostelijke regio’s gevoelig voor enkele regen- en onweersbuien morgen. Deze zitten nog in de warmere lucht (de convectietemperatuur wordt bereikt) en hebben in mindere mate last van de kleine inversie. Dit zien we duidelijk terug op de weerkaarten hieronder.

Het is echter niet uitgesloten dat een bui zich ook op Vlaams of Nederlands grondgebied begeeft, met de meeste kans in de Limburgse provincies. Dit op voorwaarde dat de temperatuur aan de grond voldoende oploopt om de zwakke inversie tegen te gaan en voor voldoende onstabiliteit te zorgen.

Ook in het noorden van Nederland kunnen eventueel enkele (onweers)buien ontstaan, maar daar is de lucht wel droger.

Neerslagkansen voor morgen. Vooral in het zuidoosten en eventueel ook in het noorden van Nederland zijn enkele onweersbuien mogelijk.
De neerslagkansen hangen sterk samen met de onweerskansen.

Onstabiliteit te zien via soundings

Bekijken we even de soundings (een verticale doorsnede van de atmosfeer). Zoals reeds eerder werd besproken, zien we hierop duidelijk waar we onweersbuien mogen verwachten.

Op de sounding van Gent bevindt zich duidelijk een inversie rond 850 hPa (1500 meter) en is de lucht in de onderste lagen droger (groene en rode curve liggen vrij ver uit elkaar). Deze onderdrukt de onstabiliteit en er kunnen hier dus geen onweersbuien ontstaan. Op dit profiel is de CAPE dan ook 0.

Op de sounding in de regio van Gent zien we duidelijk de inversie en drogere onderlagen van de atmosfeer. Deze onderdrukt de stabiliteit waardoor hier geen onweersbuien kunnen ontstaan.

Voor Belgisch Lotharingen zien we dat de buien wel kunnen doorgroeien. Dit kan door de afwezigheid van de inversie en de warmere/vochtigere lucht aan de grond. De buien kunnen in dit geval doorgroeien tot ca. 250 hPa (ongeveer 10 km hoogte). Hier zijn de onweerskansen dus duidelijk groter.

In het zuidoosten van de Benelux en delen van Noord-Nederland warmt het voldoende op om de convectietemperatuur te bereiken (wetter3).

Welk type onweer kunnen we verwachten?

Sinds eind 2019 maken we bij NoodweerBenelux ook gebruik van de onweersmodus weerkaart. Dit doen we om in te schatten welk type te verwachten is met bijbehorende randfenomenen.

  • Wat gebeurt er wanneer de atmosfeer in rep en roer staat? Schaaf je kennis rond onweer bij via dit boek!

Vanwege de matige windschering (25 à 30 kts) en CAPE (rond 600 J/kg) verwachten we morgen eerder multicells. Echter, de windschering is te beperkt om voor goede organisatie van de buien te zorgen.

Op basis van de CAPE en wind shear verwachten we onweersbuien van het type ‘multicells’ (rode bol).

Desondanks moeten we met onweersbuien steeds rekening houden met mogelijke randverschijnselen, zoals overvloedige neerslag, hagel en windstoten. De hagelgrootte kan oplopen tot ca. 1.5 cm bij de buien morgen.

De verwachtte hagelgrootte bij de buien morgen.

Kans op onweer, vooral over het zuidoosten van de Benelux.

Op woensdag 3 juni nemen de onweerskansen toe door de nadering van koude lucht op hoogte via een hoogtetrog, in combinatie met de restanten van warme lucht aan de grond.

Vooral het zuidoosten van de Benelux moeten daarbij rekening houden met een aantal onweersbuien. Hier wordt de convectietemperatuur bereikt, bevindt zich vochtigere lucht en helpt de orografie en de convergentie van de oppervlaktewind de buien forceren.

Ook eventueel delen van de provincies Limburg in zowel België als Nederland, alsook het noorden van Nederland krijgen mogelijk een (onweers)bui te verwerken, maar daar zijn de omstandigheden iets minder gunstig.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Yoni

Door Yoni

Afgestudeerd geograaf aan de KULeuven en doctorandus binnen klimatologie/glaciologie aan de VUBrussel. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral bezig met het schrijven van artikels en het programmeren van tools om bepaalde weerelementen te voorspellen.


Verder lezen

Alles bekijken