7 december 2013 - 3 min. lezen 20 reacties

We hebben het de afgelopen 2 maanden allemaal al gezien vermoed ik. Van windhozen tot de eerste sneeuwvlokken, van droge periodes tot kletsnatte episodes. Maar de echte winter? Neen, die heeft zich nog niet getoond in België en Nederland. In dit artikel zetten we voor u de jongste weerkaarten op een rijtje en de redenen waarom het nog (steeds) niet wil lukken.

Waar blijft de winter?

Eerste en vooral moeten we de oorzaak van het uitblijvend winterweer zoeken op de Noordpool. Daar bevind zich een extreem koude luchtsoort die heel compact en gesloten blijft. De afgelopen weken daalde een stuk van deze extreem koude lucht neer richting Amerika. Dit had voor gevolg dat er winterstormen en erg lage temperaturen werden gemeten in het zuidwesten van Noord-Amerika (winter treft Amerika).

Sterkte poolwervel

Vaak is het zo dat wanneer het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan diepwinters is, de kansen slinken voor Europa. De positie van lagedruk- en hogedrukgebieden ligt dan vele malen verkeerd. Hieronder heb ik voor jullie de actuele situatie van de poolwervel geschetst (7 december 2013).

waar blijft de winter
Op bovenstaande weerkaart van het noordelijk halfrond zien we heel goed de koude luchtmassa’s die zich concentreren op het noorden van Europa – Azië en Canada.

Dit is een klassiek patroon en kan een langere tijd aanhouden. Pas als een stuk van de blauwe lucht naar omlaag dreigt te komen, vergroot de golfbeweging (meandering) op de Oceanen met een mogelijke weeromslag (kouder wordt warmer of omgekeerd). Voorlopig is het duidelijk dat vooral Amerika winterweer geserveerd krijgt en in mindere mate Europa.

IJskoud in Amerika

Gerelateerd aan bovenstaande alinea’s is de actuele temperatuur in het noorden van Amerika behoorlijk laag te noemen :). Op sommige plaatsen in Canada haalt het kwik amper -30°C. De verwachting is dat het de komende dagen enkel en alleen kouder gaat worden. Van een arctische luchtsoort gesproken.

Bekijk ook: de sneeuwcams in de Alpen!

ijskoud canada

Stratosfeer vertikt het

Belangrijk voor de winterfetisjisten is de invloed van de stratosfeer op onze troposfeer. Op zo’n 10 km begint deze luchtsoort en eindigt op 50 km binnen de atmosfeer. De laatste jaren hebben meteorologen deze luchtlaag nauwkeurig in de gaten gehouden omdat een grote opwarming van de stratosfeer (SSW) een ander en veelal winters patroon zou genereren voor Europa. Joe Bastardi en de jongens van netweather.tv zijn hierin de specialisten. Om het voor jullie gemakkelijk te maken illustreer ik de huidige situatie in de stratosfeer en een voorbeeld van een SSW.

geen ssw
Geen ssw anno 7 december 2013 (Polar Vortex blijft compact)
Een gevoelige opwarming (ssw) anno 10 januari 2012

Relevante artikelen tijdens winterweer

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken