7 november 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Komende 24 tot 48 uur blijft het Belgisch weerbeeld gebukt onder het komen en gaan van regenzones. Sommige van deze storingen produceren periodiek lichte regen terwijl andere exemplaren felle buien veroorzaken. Een typisch verschijnsel in het najaar en een logisch gevolg van een doorwinterde west-circulatie (WC). Wij zetten het voor u alvast eens op een rijtje.

Periodiek lichte regen

De komende uren blijft het koufront in onze buurt en sleept het vooral over het oostelijke deel van België. De golftop lijkt daarbij nog wat te gaan activeren boven Frankrijk waardoor er opnieuw flinke neerslaghoeveelheden naar omlaag kunnen vallen. We spreken dan van gemiddeld 10 tot lokaal 20 mm. In sommige gebieden die gevoelig zijn aan wateroverlast kan dit voor de eerste problemen zorgen. U kan de actuele waterstand in Vlaanderen bekijken via waterinfo.be

positie regenzone

Op bovenstaande weerkaart heb ik de positie van het koufront gemarkeerd. U ziet de neerslaghoeveelheden vooral intenser worden boven de Benelux. Met een oostwaartse progressie zullen vooral de gebieden ten oosten van de lijn Kortrijk – Gent in de brokken delen. In de Ardennen zijn lokale overstromingen niet uitgesloten.

Zaterdag nog meer regen

Op zaterdag nadert een klein lagedrukgebied het westen van België. Aan de oostflank van het systeem wordt tijdelijk een windveld gecreëerd dat tipt aan 8 Beaufort. Naast de windstoten wordt er ook opnieuw regen aangevoerd. Weermodellen verwachten op dit moment (7 november 17:00) zo’n 5 – 10 mm extra regenval. In combinatie met de regenval van afgelopen dagen kunnen ook andere beken / rivieren tijdelijk uit hun oevers treden.

nieuwe regenzone

Een nieuwe regenzone bereikt ons in de loop van zaterdag. Het gaat in eerste instantie om lichte tot matige regen. In de late namiddag komen enkele felle buien uit het westen opzetten. Een lokale donderklap is niet uitgesloten. Merk ook de sneeuwval op in delen van Zwitserland / Oostenrijk! In het noorden van Italië komt het dan op veel plaatsen tot onweer.

Enkele foto’s van de regionale wateroverlast

regionale wateroverlast ijzer
regionale wateroverlast oostvleteren

Bron foto’s: Filip Van Loo (regio van de IJzer)

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen