Terwijl wij in België en Nederland genieten van aangenaam najaarsweer met normale temperaturen voor de tijd van het jaar (7-8 graden) is het aan de overkant van de Atlantische Oceaan menens wat het winterweer betreft. Koning winter trekt in het zuidwesten van de Verenigde Staten alle registers open met sneeuwbuien en venijnige windstoten.

Koning winter regeert na de tornado’s

Het lijkt precies op een worst-case scenario voor het zuidwesten van Noord-Amerika. De staten Oklahoma, Texas, Californië, New Mexico en Arizona liggen in het voorjaar ook in gebied berucht voor zijn/haar tornado’s. Daar viel de afgelopen uren gemiddeld 5 tot 30 cm sneeuw met een verkeerschaos tot gevolg. Heel wat wegen zijn afgesloten voor de buitenwereld.

Naast de sneeuwval zijn ook de erg koude temperaturen een probleem. In de nacht daalt het kwik richting een ijskoude -20°C. Deze zeer lage temperaturen veroorzaken gezondheidsproblemen en ook slachtoffers. Tot op heden (25 november 13:55) zijn er dertien slachtoffers te betreuren.

Winterstorm trekt richting het oosten

Volgens meteoroloog Joe Harris (aangesloten bij het National Weather Service) trekt de depressie gevuld met arctische lucht (nordic outbreak) richting het noordoosten van Noord-Amerika. Op deze manier zullen nog heel wat staten getroffen worden door sneeuwval en gemene windstoten. Een indirect gevaar voor de vele miljoenen Amerikanen die dit weekend het populaire Thanksgiving willen vieren. Mogelijk dat de weergoden daar anders over zullen beslissen.