2 november 2013 - 3 min. lezen
2 reacties 2

U hoort het ieder jaar opnieuw in de wandelgangen en op straat! “Er liggen weer heel wat eikels, het zal beslist een strenge winter worden…” Voorgaande stelling kunnen we gaan ontkrachten door een Nederlands onderzoek dat werd gevoerd door een onderzoeksteam van een tiental mensen uit Zeeuws-Vlaanderen (Nederland). Hun onderzoek bestond gedurende 40 jaar lang uit het groeipatroon van deze vruchten te analyseren en in verband te brengen met de daaropvolgende winter.

Eikels voorspellen winter?

Het aantal vruchten in het najaar zou geen enkele waarde hebben als het aankomt op wintervoorspellingen. De onderzoekers stelden zelfs een record zachte winter vast in 2006. Dat jaar viel er in het najaar (herfstperiode) een record aantal eikels naar omlaag. In principe ging dat dus een zeer strenge winter moeten geweest zijn.

Een andere vergelijking wordt vaak gezocht in de frequentie van molshopen. Veel molshopen zouden wijzen op een strenge winter. De verklaring is daar echter zeer gemakkelijk te vinden. Een mol zal bij kouder weer voorraadkamers aanleggen en dat zorgt voor de typische molshopen in het gazon.

eikels-voorspellen-winter
Bij heel wat oudere mensen leeft de gedachte dat het aantal eikels de strengheid van de winter bepaalt. In dit artikel hopen we jullie daarmee goed te informeren.

Nog opmerkelijk: bij weinig eikels in het najaar zou dat leiden tot een koudere winter. Bij extreem weinig eikels zou er dan weer een grotere kans bestaan op een veel te zachte winter. De mythe ontkracht.

Mastjaren bij de eikenbomen

Als de klimatologische omstandigheden goed zijn, produceren eikenbomen in één jaar meer eikels dan in andere jaren. We spreken hier over de mastjaren bij de eikenbomen. U kan het vergelijken met de landbouwer die een stuk grond onbewerkt laat om er de jaren daarna het maximale uit te halen.

Bij eikenbomen lijkt dat precies ook het geval. Ze sparen hun voedselreserves op bepaalde momenten beter op om er later meer vruchten door te produceren.

En toch..

De onderzoekers hebben met bovenstaand onderzoek het één en het ander uitgeklaard. Doch wordt er wel nog steeds waarde gehecht aan het feit dat wanneer eikenbomen lang hun bladeren / loof behouden, we toch moeten beducht zijn voor een strengere variant van de winter.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken