Aantal eikels voorspellen winter?

U hoort het ieder jaar opnieuw in de wandelgangen en op straat! “Er liggen weer heel wat eikels, het zal beslist een strenge winter worden…” Voorgaande stelling kunnen we gaan ontkrachten door een Nederlands onderzoek dat werd gevoerd door een onderzoeksteam van een tiental mensen uit Zeeuws Vlaanderen (Nederland). Hun onderzoek bestond erin om gedurende 40 jaar lang het groeipatroon van deze vruchten te analyseren en in verband te brengen met de daaropvolgende winter.

Eikels voorspellen winter?

Het aantal vruchten in het najaar zou geen enkele waarde hebben als het aankomt op wintervoorspellingen. De onderzoekers stelden zelfs een record zachte winter vast in 2006. Dat jaar viel er in het najaar (herfstperiode) een record aantal eikels naar omlaag. In principe ging dat dus een zeer strenge winter moeten geweest zijn.

eikels-voorspellen-winter

Bij heel wat oudere mensen leeft de gedachte dat het aantal eikels de strengheid van de winter bepaalt. In dit artikel hopen we jullie daarmee goed te informeren.

Nog opmerkelijk: bij weinig eikels in het najaar zou dat leiden tot een koudere winter. Bij extreem weinig eikels zou er dan weer een grotere kans bestaan op een veel te zachte winter. De mythe ontkracht.

De mastjaren bij de eikenbomen

Als de klimatologische omstandigheden goed zijn, produceren eikenbomen in één jaar meer eikels dan in andere jaren. We spreken hier over de mastjaren bij de eikenbomen. U kan het vergelijken met de landbouwer die een stuk grond onbewerkt laat om er de jaren daarna het maximale uit te halen. Bij de eikenbomen lijkt dat precies ook het geval. Ze sparen hun voedselreserves op bepaalde momenten beter op om er later meer vruchten door te produceren.

En toch..

De onderzoekers hebben met bovenstaand onderzoek het één en het ander uitgeklaard. Doch wordt er wel nog steeds waarde gehecht aan het feit dat wanneer eikenbomen lang hun bladeren / loof behouden, we toch moeten beducht zijn voor een strengere variant van de winter.

Lees ook eens:

Lente in vol ornaat

De lente is in het land! April begon zoals maart geëindigd was: zonnig. De temperaturen zijn nu echter veel hoger dan toen. De afgelopen dagen haalden we in de Benelux makkelijk 20 graden of meer. Blijft de lente de komende dagen aanwezig of dient er...

Matthias BarbierLees dit artikel >
Zagen jullie de supermaan?

Afgelopen nacht was boven de Benelux de grootste supermaan van het jaar te zien. Het heldere weerbeeld maakte de condities ideaal om van dit natuurfenomeen te genieten. We kregen tientallen prachtige foto’s binnen van de maan en maakten hieruit...

Lander Van TrichtLees dit artikel >