Voorlopig overzicht Atlantisch orkaanseizoen 2021
Het Atlantische orkaanseizoen loopt elk jaar officieel van 1 juni tot en met 30 november. Dit betekent dat we op dit moment bijna halverwege het orkaanseizoen. Tijd om eens de balans op te maken. Verloopt het seizoen tot nu toe met een bovengemiddeld aantal stormen, of is het relatief rustig?
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
De actuele situatie op de Atlantische Oceaan
Voordat we de balans op gaan maken, kijken we eerst even naar de actuele situatie op de Atlantische Oceaan.
Fred
We zien dat Fred op het moment van schrijven landfall heeft gemaakt in Florida. Dit gebeurde op maandag 16 augustus nabij Cape San Blas. Tropische depressie Fred beweegt nu verder landinwaarts, waarbij niet de wind maar de regen het grootste gevaar vormt. Lokaal kan ruim 100 millimeter aan regen vallen!
Grace
Op de Atlantische Oceaan zijn nog twee systemen actief: Grace en Henri. Beide zijn op het moment van schrijven tropische stormen. We schreven al eerder over Grace. Nadien verloor Grace iets van haar intensiteit. Dit resulteerde in het feit dat Grace op zondag 15 augustus 18:00 UTC gedegradeerd werd tot een tropische depressie. Anderhalve dag later was Grace opnieuw aangesterkt tot een tropische storm. Onder meer het door een aardbeving zwaar getroffen Haïti kreeg te maken met ontzettend veel regen. Op veel plaatsen viel 100 millimeter, maar lokaal zouden de regenhoeveelheden zijn opgelopen tot ruim 350 mm!
- Volg live de wereldwijde aardbevingen op onze kaart!
Op woensdag 18 augustus 06:00 UTC bevond tropische storm Grace zich ongeveer 115 km ten zuidoosten van de Kaaimaneilanden. De maximum gemiddelde windsnelheid is 95 km/u, met windstoten tot 110 km/u. De kerndruk is 1000 hPa en het systeem beweegt naar het westen met een snelheid van 22 km/u.
Grace komt woensdag terecht in de warme wateren van de noordwestelijke Caribische Zee. Dit, samen met over het algemeen lage tot matige windschering, zou een gestage versterking mogelijk moeten maken. Grace komt waarschijnlijk in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) aan land aan de kust van het schiereiland Yucatan (Mexico). Het NHC verwacht dat Grace in de loop van woensdag 18 augustus een orkaan zal worden. De storm kan een categorie 2 orkaan worden voordat deze de kust van Mexico bereikt.
Er zal waarschijnlijk enige verzwakking optreden terwijl Grace over land beweegt, maar er wordt een versterking verwacht wanneer de storm over de baai van Campeche trekt. Tegen het weekend zou Grace dan aan land gaan boven het vasteland van Mexico.
Henri
Op zondag 15 augustus 00:00 UTC begon het National Hurricane Center een klein, maar goed gedefinieerd lagedruksysteem in de gaten te houden ten noordoosten van Bermuda. Intensivering ging snel, want 27 uur later toonden geostationaire satellietgegevens aan dat de convectie voldoende georganiseerd was om als tropische depressie te worden beschouwd. Dit was de 8e van het huidige stormseizoen. Nog eens 18 uur later, 16 augustus 21:00 UTC, was het systeem al uitgegroeid tot een tropische storm. Tropische storm Henri was geboren.
Op woensdag 18 augustus 06:00 UTC bevond tropische storm Grace zich ongeveer 250 km ten zuiden van de Bermuda. De maximum gemiddelde windsnelheid is 100 km/u, met windstoten tot 120 km/u. De kerndruk is 998 hPa en het systeem beweegt naar het westzuidwesten met een snelheid van 11 km/u.
Hoewel Henri zich in warme zeewateren bevindt, blijft significante intensivering voorlopig uit. Dit komt door matige noordwestelijke windschering, wat de convectieve ontwikkeling van de binnenste kern wat tegenhoudt. Toch zou Henri vrijdagmiddag de status orkaan bereiken. Tegen zaterdagmiddag zou de windschering ook moeten afnemen als Henri onder invloed komt van upper-level rugas. Henri zal naar verwachting daarna verder intensiveren naarmate de stroming in de bovenlucht veel zwakker wordt.
Zoals gezegd beweegt Henri op dit moment naar het westzuidwesten. Als gevolg van de verandering in het synoptische patroon zou Henri de komende dagen eerst naar het noordwesten, noorden en vervolgens noordoosten moeten draaien. Maar de onzekerheid is groot.
Stand van zaken Atlantisch orkaanseizoen 2021
Laten we allereerst eens kijken hoe een normaal orkaanseizoen eruit ziet op de Atlantische Oceaan. Gemiddeld (1991-2020) ontstaan er 14,4 tropische stormen, waarvan precies de helft (7,2) uitgroeit tot orkaan. We zien gemiddeld 3,2 Major Hurricanes. Dit zijn orkanen die uitgroeien tot categorie 3 of zwaarder op de schaal van Saffir-Simpson.
Op 16 augustus 2021 zijn er al 8 tropische stormen ontstaan. In 2020 ontstonden tropische stormen nog meer aan de lopende band. Toen stond de teller al op 11 op 16 augustus. Verder zijn er alleen in 2005 meer tropische stormen ontstaan (9). In dit opzicht is 2021 hard op weg om opnieuw bovengemiddeld te verlopen. Als Grace en Henri inderdaad uitgroeien tot orkanen, komt die teller op 3 te staan. Er is nog geen storm uitgegroeid tot een Major Hurricane.
We schreven er al eerder over, de seizoensverwachtingen van het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan. Aan het begin van het seizoen verwachte NOAA nog 13-20 tropische stormen, 6-10 orkanen en 3-5 Major Hurricanes. Vooralsnog ligt deze verwachting nog steeds goed op schema.