0

De afgelopen weken kwam het op de Stille Oceaan geregeld tot tropische depressies en stormen. Op de Atlantische Oceaan was het juist vrij stil. Na een rustige maand juli beginnen de wateren daar weer wat activiteit te vertonen. Het is nu de beurt aan tropische depressie Fred. Deze lijkt een vergelijkbare koers te volgen als orkaan Elsa eerder dit jaar. Florida mag zich daarom opnieuw opmaken voor de vele wind en regen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

https://twitter.com/jones_treyce/status/1425870095289552898

Hispaniola kreeg veel regen te verwerken

Tropische depressie Fred ontstond op een typische wijze voor het Atlantisch bassin. Een golf met buien trok vanuit Afrika de oceaan op en bewoog zich vervolgens verder naar het noordwesten. Ondertussen consolideerde Fred zich boven het warme oceaanwater tot tropische depressie. Op 11 augustus was het systeem doorgegroeid tot tropische storm.

Niet veel later ging Fred aan land op Hispaniola, een eiland in het Caribisch gebied. Door interactie met het bergachtige terrein van het eiland zwakte Fred flink af en werd terug een tropische depressie. De Dominicaanse Republiek en Haïti kregen vooral veel regen te verwerken.

Cuba en Florida krijgen nog te maken met tropische depressie Fred

De komende dagen zet Fred zijn koers verder richting het noordwesten. In de avond van donderdag 12 augustus lag de kern net iets ten noordoosten van Cuba. Er worden windsnelheden gemeten van ongeveer 55 km/u, oftewel een windkracht 7. Daarnaast komen er rukwinden voor van zo’n 75 km/u.

De komende dagen sterkt Fred langzaam verder aan. Het zeewater bij Florida is vrij warm met temperaturen van ongeveer 30°C. Dat is een graadje warmer dan we klimatologisch gezien zouden mogen verwachten voor dit jaargetijde. De hoeveelheid verticale windschering is in eerste instantie nog hoog, waardoor Fred tot zondag 15 augustus nauwelijks sterker zal worden.

Tropische depressie Fred wordt eerst nog onderdrukt door hoge windschering maar kan bij Florida juist profiteren van minder windschering. (CIMSS)

Als het systeem eenmaal aangekomen is in de buurt van Florida, is er een stuk minder windschering. Daardoor kan Fred snel uitdiepen. Waarschijnlijk komt hij dan als tropische storm aan land in het noordwesten van Florida op dinsdag 17 augustus. Tegen die tijd kan Fred mogelijk windsnelheden bereiken van zo’n 90 km/u met windstoten van meer dan 100 km/u. De zwaarste regen- en onweersbuien lijken zich ten zuidoosten van de kern van de storm te ontwikkelen.

De meeste problemen worden dan ook verwacht in het zuiden van de staat. Het Amerikaanse National Hurricane Center voorspelt daar namelijk forse neerslagsommen. In 48 uur tijd kunnen de buien daar tussen 150 en 250 mm regen brengen. In steden zoals Miami wordt gewaarschuwd voor plotselinge overstromingen (flash flooding) als gevolg van de regenval. Bovendien kunnen waterlopen in het laaggelegen Florida gemakkelijk uit hun oevers treden.

De Amerikaanse weerdienst NOAA verwacht dat tropische depressie Fred binnenkort langs Cuba en Florida zal trekken. (NHC)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen