1

Met het aanbreken van het jaar 2021 worden de klimatologische gemiddelden van de nationale referentiestations opnieuw aangepast. Deze herberekening gebeurt elk decennium en is gebaseerd op het klimaat van de afgelopen 30 jaar. Met behulp van deze data kunnen we dan uitmaken welk klimaat “normaal” is. Waar tot 2020 de normalen gebaseerd werden op de periode 1981-2010, worden deze nu geüpdatet naar 1991-2020. Welke veranderingen worden er doorgevoerd en wat is nu het “nieuwe normaal”? Hoe is het klimaat veranderd? Wat zijn de nieuwe klimatologische gemiddelden voor Ukkel en De Bilt?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wordt het steeds warmer?

Wat zijn nu de nieuwe klimatologische gemiddelden voor Ukkel en De Bilt? Wanneer we de temperaturen van de oude referentieperiode (1981-2010) vergelijken met deze van de nieuwe (1991-2020), zien we dat de maandgemiddelde temperaturen sterk omhoog zijn gegaan. Dit is het geval voor alle maanden, zowel in Ukkel als in De Bilt.

De snelste stijger is de maand april met een verschil van +0.7°C in De Bilt en +0.6°C in Ukkel, de traagste stijger is oktober met een verandering van +0.2°C in de beide referentiestations. Wanneer we de seizoenen bekijken, zien we dat vooral de winter (DJF) het sterkst is opgewarmd met een stijging van +0.5°C. De nieuwe normale jaargemiddelde temperatuur ligt in Ukkel en De Bilt vanaf 1 januari op respectievelijk 10.5 en 10.9°C, een stijging van +0.4°C. Dit is een significante stijging, die we rechtstreeks kunnen linken aan de klimaatverandering.

De nieuwe normalen wat betreft de temperatuur in Ukkel en De Bilt (data KMI en KNMI).
De verschillende langjarig gemiddelden in een tabel
In Ukkel is het aantal hittegolfdagen de laatste jaren sterk toegenomen.

Hebben we nattere winters en zomers?

Wat betreft de neerslag zien we een aantal verschuivingen die verschillen per maand en seizoen. Het valt op dat vooral de lente (MAM) en herfst (SON) droger zijn geworden in de nieuwe klimaatnorm. In Ukkel valt er respectievelijk -22.1 en -10.5 mm minder, terwijl dat in De Bilt -13.5 en -0.9 mm is. April is en blijft daarbij de droogste maand van het jaar.

De winter en de zomer zijn dan weer natter geworden. In de zomer (JJA) valt er nu gemiddeld zo’n +10 mm meer aan neerslag. Dit laatste kan vooral gelinkt worden aan de hevigere onweersbuien, die door de klimaatopwarming steeds extremere neerslaghoeveelheden opleveren.

De nieuwe normale jaarlijkse neerslagsom ligt in Ukkel en De Bilt vanaf 1 januari op respectievelijk 837.5 en 851.5 mm. In Ukkel is dat een daling met -15.3 mm, in de Bilt is dit een lichte stijging met +13.4 mm.

De nieuwe normalen wat betreft de neerslag in Ukkel en De Bilt (data KMI en KNMI).
In België neemt het aantal onweersdagen toe, wat vooral tijdens de zomermaanden voor meer neerslag zorgt.

Schijnt de zon vaker?

Naast temperatuur en neerslag bekijken we ook even de zonneschijnduur. We zien namelijk dat het in zowel Ukkel als De Bilt ook een stuk zonniger is geworden. In De Bilt is elke maand zelfs zonniger geworden, in Ukkel kennen enkel februari en november een lichte daling.

Uit de gegevens blijkt dat de zon steeds meer schijnt in alle seizoenen, maar dat vooral de lente (MAM) de sterkste stijger is. In Ukkel en de Bilt steeg het aantal uren zon met respectievelijk +31.2 en +49.3 uren. Op jaarbasis levert dit een verschil van +58.9 en +132.0 uren op voor respectievelijk Ukkel en De Bilt. Een significante stijging!

Eén van de belangrijkste redenen dat het steeds zonniger wordt in onze regio, is de sterk verbeterde luchtkwaliteit door de strenger geworden milieueisen. Dit resulteerde in minder aerosolen waar waterdruppeltjes zich aan kunnen hechten, en bewolking en mist dus minder snel kunnen ontstaan.

De nieuwe normalen wat betreft de zonneschijnduur in Ukkel en De Bilt (data KMI en KNMI).

Conclusie

Het klimaat in de Benelux is in de periode 1991-2020 significant veranderd ten opzichte van de periode 1981-2010. Alle maanden werden warmer en op een enkele uitzondering na geldt dit ook voor het aantal uren zonneschijn. Vooral tijdens de zomer valt er ook meer neerslag door de extremere neerslaghoeveelheden tijdens onweersbuien.

De meeste van deze zaken kunnen rechtstreeks gelinkt worden aan de klimaatverandering. Voortaan zal “het normale weer” dus opnieuw iets warmer, zonniger en, afhankelijk van de maand, natter of droger zijn dan voordien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Goed nieuws voor de wintersporters

Sneeuwdump in de Alpen. Ontdek waar en wanneer?

1 dag geleden - 5 min. lezen
7

Volgende week winters met sneeuw?

1 dag geleden - 4 min. lezen
1

Komend weekend (veel) sneeuw in Ardennen?

3 dagen geleden - 3 min. lezen