0

Traditioneel gaat in het Atlantisch bassin het orkaanseizoen van start op 1 juni. Na het zeer actieve seizoen van 2020 zit de schrik er bij veel mensen in. Een aantal indicatoren hint op een seizoen met meer stormen en orkanen dan normaal. Een trend die de laatste jaren ook vaak terugkwam, was het ontstaan van tropische stormen vóór het officiële begin van het orkaanseizoen. Dit gebeurde in 2020 ook met de tropische stormen Arthur en Bertha. Ook in 2021 lijkt het Atlantisch orkaanseizoen (te) vroeg te starten. Wat zijn de vooruitzichten?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Twee verstoringen in het Atlantisch bassin

Het Amerikaanse ‘National Hurricane Center’ (NHC) houdt zoals elk jaar de ontwikkelingen rondom tropische stormen en orkanen aan weerszijden nauwkeurig bij. Zoals te zien is op bovenstaand plaatje, zijn er momenteel zelfs twee zogenaamde verstoringen die kans maken om verder te groeien tot een tropische depressie.

Eerste Atlantische subtropische storm bij Bermuda?

Het NHC schat dat de verstoring ten noordoosten van Bermuda zo’n 90 procent kans heeft om een (sub)tropische depressie te worden. Het is echter wel zo dat de zeewatertemperatuur daar met een graad of 20 veel te laag is voor de ontwikkeling van een tropische storm. Het zal daarom gaan om een subtropische storm. Zo’n storm bevat zowel kenmerken van een storm op de gematigde breedten, als van een tropische storm. Dit lagedrukgebied trekt de komende 24 tot 48 uur naar het westzuidwesten en daar is het zeewater net ietsje warmer. Ook is er een stuk minder windschering rond Bermuda. Dat zorgt er normaal voor dat de ronde structuur van een tropische cycloon zich zonder tegenwerking kan vormen.

Waarschijnlijk zal er dan in de avond van vrijdag 21 mei of in de nacht erop sprake zijn van subtropische storm Ana. Dat markeert dan ook de start van het Atlantisch orkaanseizoen 2021. Vanaf zondag 23 mei zal de storm weer naar het noordoosten trekken. Dan volgt ook een geleidelijke afzwakking van de storm. Het is nog onduidelijk of de restanten van deze storm Europa zullen bereiken.

De zeewatertemperatuur in het westen van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. In het noordoosten is het zeewater momenteel nog veel te koud voor de ontwikkeling van tropische systemen. De Golf van Mexico ligt er al een stuk warmer bij. (tropicaltidbits.com)

Veel regen in Texas en Louisiana door tweede verstoring

De andere verstoring ligt op dit moment boven het relatief warme zeewater van de Golf van Mexico. Dit systeem beweegt zich snel naar het noordwesten en bereikt waarschijnlijk al snel het zuidoosten van de Amerikaanse staat Texas. Het zou eventueel nog kunnen dat het systeem tijdelijk evolueert tot een tropische depressie, maar niet alle weermodellen zijn het hierover eens. De staten Texas en Louisiana moeten in elk geval rekening houden met zware neerslag als gevolg van de buien die bij de ‘verstoring’ horen.

Atlantisch orkaanseizoen 2021 brengt mogelijk zevende vroege start op rij

Mocht er inderdaad een subtropische storm ontstaan in de komende dagen, dan zou dat betekenen dat het Atlantische orkaanseizoen van 2021 het zevende jaar op rij is met een vroege start. In de jaren 2015 tot en met 2020 kwam er telkens een genaamde storm tot ontwikkeling vóór 1 juni. Dit was de reden dat het NHC nu al vanaf 15 mei begint met continue berichtgeving rond tropische systemen. Voorheen startten ze daar pas mee op 1 juni.

Overigens heeft ook het NOAA zijn verwachting voor het komende Atlantische orkaanseizoen van 2021 gepubliceerd. Net zoals enkele andere instanties denkt het NOAA dat het Atlantisch bassin dit jaar opnieuw te maken krijgt met een actief seizoen. De kans daarop is 60%. Waarschijnlijk ligt het aantal genaamde stormen tussen 13 en 20. Normaal zijn het er 14. Ook het aantal orkanen ligt vermoedelijk boven de normaal van 7. Het NOAA houdt daarnaast rekening met meer majeure orkanen dan de gebruikelijke 3.

De verwachtingen van het NOAA voor het naderende Atlantisch orkaanseizoen. (NOAA)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen