Actuele aardbevingen
Aardbevingen worden veroorzaakt door tektonische platen die tegen elkaar wrijven en daardoor spanning creëren. Deze spanning moet op een gegeven moment haar uitweg vinden. Er ontstaan een aardbeving. Gebeurt de beving in de zee / oceaan dan is een tsunami niet uitgesloten. De types aardbeving kunnen ontstaan door subductie (continentale plaat en oceanische plaat die onder elkaar duiken).
- Extra details aardbeving Mexico op 19 september 2022. Bekijk map onderaan.
Een andere manier waarop een aardbeving kan ontstaan, is door de wrijving van twee continentale platen. De kracht van de aardbeving wordt gemeten door een seismograaf en uitgedrukt in magnitude. Vaak is ook het epicentrum van belang om de schade in te schatten.
Extra artikels rond aardbevingen
Aardbevingen in Europa
Bevingen in onze buurt zijn eerder een zeldzaamheid dan een veel voorkomend natuurfenomeen. Dat heeft alles te maken met het feit dat Europa op de Euraziatische plaat ligt. In de buurt daarvan liggen de breuklijnen vaak ver verwijderd van bevolkte gebieden. Doch is het niet onmogelijk dat de aarde gaat beven in onze omgeving.
Vaak zien we deze bevingen in de omgeving van Italië en het zuidoosten van Europa. Opgelet: in de buurt van Italië bevindt zich een ‘supervulkaan’. Een actieve aardbeving kan deze vulkaan doen uitbarsten (zie volgende paragraaf). Ook de Etna op Sicilië is beïnvloedbaar door de voortdurende beweging van de aardplaten.
Aardbevingen en vulkanen
Een vulkaan is een plaats op het aardoppervlak waar vulkanisch materiaal zoals magma en vulkanische gassen (waterdamp, CO2, SO2 en H2S) het aardoppervlak bereiken. In een gemiddeld jaar vinden er ongeveer 60 vulkaanuitbarstingen plaats. Vulkanen komen niet willekeurig verspreid over de aarde voor, maar worden vooral gevonden rondom de randen van tektonische platen en rondom mid-oceanische ruggen.
Rondom de Grote Oceaan wordt er een opvallend groot aantal vulkanen waargenomen. Dit wordt ook wel de Ring van Vuur genoemd. De meeste vulkanen in Indonesië, de Filipijnen, Japan en de westkust van Amerika maken deel van uit van de Ring van Vuur.
Bron & info: emsc-csem.org en usgs.gov en vulkanisme.nl