27 juni 2020 - 3 min. lezen 73 reacties

Na de tropische temperaturen van de voorbije dagen is de wind naar het ZW gedraaid en wordt er beduidend koelere lucht aangevoerd. Op de overgang zorgde knetterend onweer voor licht- en klankspektakel. De temperaturen zijn daardoor merkbaar naar beneden gegaan. Komende week krijgen we normaal zomerweer met zon, wolken, enkele buien en maxima rond 20-23°C.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hitte bereikt hoogtepunt met knetterend onweer

We kennen het maar al te goed. Zomerweer in de Benelux eindigend met zwoel weer en knetterend onweer. Stabiele tropische temperaturen zijn zeldzaam, ze horen niet bij ons klimaat.

Afgelopen dagen was het weer van dat met op vrijdag 26 juni vanaf de Franse grens onweersbuien. Zoals aangekondigd gingen deze gepaard met veel neerslag op korte tijd (wateroverlast) en significante hagel. In de Ardennen werd gewag gemaakt van 3 cm, al is het lokaal zelfs nog wat meer geweest op basis van de radarbeelden.

Zo sluiten we de zomerse week af zonder officiële hittegolf. In Ukkel werd het zelfs geen enkele keer 30°C. Toeval? Of heeft de 100 m hoogte en groene oase roet in het eten gestrooid? Regionaal werd het wel 3 keer tropisch.

Wind draait 60°, normaal zomerweer

De oostenwind zijn we kwijt komende dagen en daarmee ook de tropische lucht. Een depressie boven de UK zorgt voor een ZW-circulatie in de Benelux en vanuit die hoek arriveert er koelere lucht. Op 850 hPa dalen de temperaturen tot een vijftal graden. Dat betekent dat we overschakelen op een meer normaal zomerweer met maxima rond en net boven 20°C.

  • Wil jij zelf ook het weer voorspellen? Dan kunnen we dit boek aanraden.
Een depressie boven de UK zorgt voor ZW-circulatie boven de Benelux.

De weerpluim toont aan dat we dit weerbeeld waarschijnlijk de hele week mogen verwachten. Normaal zomerweer dus, iets wat we elke zomer wel een paar weken krijgen. Zon en wolken wisselen elkaar af en er staat steeds vrij veel wind. Gezond weer, zeker wel! Vanaf dinsdag wordt de buienkans wat groter, zeker in de westelijke regio’s. Die neerslag zou meer dan welkom zijn want ondanks de (lokale) buien is de droogte nog lang niet opgelost.

Normaal zomerweer deze week met vanaf dinsdag-woensdag een wat grotere buienkans.

Tropisch in de regio’s nabij de Middellandse Zee

Wie komende week het zomerweer wil opzoeken zal toch een 500-1000 tal km naar het zuiden moeten rijden. Langs de Middellandse Zee verwachten we temperaturen tot 30-35°C met uitschieters tot 40°C in Andalusië in Spanje.

De zon is daar volop van de partij en uitlopers van het Azorenhoog zorgen voor stabiel weer. Wie in de Alpenregio vertoeft moet wel rekening houden met onweersbuien die zich dagelijks kunnen vormen tegen de flanken van het massief.

Zomerweer langs de Middellandse Zee deze week.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken