28 juni 2020 - 4 min. lezen 2 reacties

We hebben ze al vaker langs zien komen in 2020: tropische stormen. Vooral op de Atlantische Oceaan begon het orkaanseizoen vroeg en ook vrij actief. De laatste weken lijkt het eerder alsof er weinig gebeurt boven de tropische oceanen. Maar is dit wel zo?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Actuele situatie op de oceanen

Er zijn op dit moment twee onstabiele gebieden op de Stille Oceaan ten zuiden van Mexico. Daarnaast ligt de tweede tropische storm van dit jaar in die regio nu ten zuidoosten van Hawaï. Deze is inmiddels afgezwakt tot een tropische depressie en heeft de naam Boris gekregen.

Aan de andere kant van de VS trok afgelopen dagen tropische storm Dolly over de Atlantische Oceaan, maar ze richtte geen schade aan. Ook ten zuiden van India ligt op dit moment een zogenaamde ‘area of convection’.

Toch lijkt er weinig aan de hand voor de omringende landen. Veel van deze systemen lijken namelijk niet eens uit te groeien tot een echte storm. En de stormen die afgelopen week reeds ontstaan zijn (Dolly en Boris), trokken over open zeegebied. Ze hadden dus weinig impact op mensen.

De huidige situatie boven het oosten van de Stille Oceaan. (NHC)

Weinig kans op ontwikkeling tot tropische storm

Laten we eens kijken waarom de systemen zich niet verder ontwikkelen. Voor de ontwikkeling van tropische cyclonen zijn hoge zeewatertemperaturen nodig. Zo kan de warme en vochtige lucht vanaf het zeeoppervlak opstijgen en uiteindelijk buien vormen. Een tropische depressie ontwikkelt zich pas als er ook weinig windschering is, want dan kunnen de buien samenklonteren en een geheel vormen.

Veel windschering boven Indische Oceaan

Laten we bijvoorbeeld kijken naar ‘Invest 90S’, het gebied met convectie ten zuiden van India. De zeewatertemperaturen in die omgeving is zeer hoog, op veel plaatsen 30 graden. Echter, het is ook een gebied met zeer veel windschering. Dus de kans dat dit uitgroeit tot een tropische storm, is daardoor alleen al, zeer klein.

Invest 90S ligt nu boven de Indische Oceaan en koerst naar het noordwesten. Het komt dan terecht in een gebied met veel windschering, en dat is ongunstig voor de vorming van een tropische storm. (CIMSS)

Buienzones ten zuiden van Mexico trekken weg

Ten zuiden van Mexico liggen zoals u eerder al kon zien twee gebieden met buien. Deze gebieden trekken naar het noordwesten. Waar ze nu nog boven warm zeewater liggen (26-30°C), zullen ze snel in kouder zeewater terechtkomen.

Daardoor verliezen ze hun voedingsbron. Dat is de voornaamste reden dat deze systemen als het ware ‘oplossen’. De kans dat er toch nog een tropische cycloon ontstaat is slechts 10 tot 20 procent.

De gebieden met onstabiele lucht liggen nu bij de zwarte kruisjes. Ze trekken naar het noordwesten en laten daarmee het warme zeewater achter zich.

Verder is er ten westen van het Mexicaanse schiereiland Neder-Californië ook een gebied met veel windschering. De depressies maken geen kans. Een voordeel hiervan is wel dat de inwoners van Mexico er weinig overlast van zullen hebben.

Boris over zijn hoogtepunt heen

Verder richting het midden van de Stille Oceaan kwam de afgelopen dagen ook de tweede tropische storm van 2020 tot ontwikkeling. In tegenstelling tot zijn voorganger Amanda, koerste Boris naar het westen. Inmiddels is deze storm al zwakker geworden. Als tropische depressie zal Boris verder westwaarts trekken. Naar verwachting zal hij snel al zijn kracht verliezen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken