21 mei 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

Vorige week konden we in Europa vooral hoge temperaturen noteren in Italië, Griekenland en Turkije. Het kwik steeg daar in sommige regio’s maar liefst tot 42°C. Dat zijn waarden die niet zouden misstaan in juni of juli. Vandaag en komende dagen bevindt de grootste hitte zich in zuidwest Europa. In Spanje en Portugal lopen de temperaturen op uitgebreide schaal op tot 30-35°C en lokaal zelfs meer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Blokkade houdt stand

Onderstaande kaart toont de weerconfiguratie op donderdag 21 mei, Hemelvaartsdag. Een krachtig hogedrukgebied strekt zich helemaal uit van de Canarische Eilanden tot aan Svalbard. De straalstroom wordt hierdoor gedwongen noordelijke oorden op te zoeken. Het resultaat is warm en droog weer in West-Europa. In het zuidwesten van Europa kan de aangevoerde lucht weinig afkoelen (dicht bij de bron) en met de hoge zon erbij, klimt het kwik hier tot hoog zomerse waarden.

  • Geen zin in warme omstandigheden binnenshuis? Dan is een kleine of grote airco ideaal om verkoeling te brengen!🥵
Een sterke blokkade ligt over West-Europa

Temperaturen tot 35°C in Spanje

De afgelopen weken zorgde een persistente hoogtelaag voor neerslag en buien op het Iberisch Schiereiland. Niet uitzonderlijk, april en begin mei zijn vaak nog vrij natte maanden. De watervoorraad kon daardoor aangroeien. Momenteel resulteert de totale watervoorraad ongeveer in het gemiddelde tussen de waterhoeveelheden van 2018 en 2019, maar duidelijk lager dan de mediaan.

Watervoorraad in de meren in Spanje.

Met een zuidelijke tot zuidoostelijke wind wordt de aangevoerde lucht voor het Iberisch Schiereiland beduidend zachter tijdens het weekend. Daardoor stijgen de temperaturen op 850 hPa op tot 20°C en meer. Bij heldere omstandigheden mogen we daar minstens 15°C bijdoen voor de temperatuur op 2 m.

  • Benieuwd naar de weerfenomenen verspreid over de hele planeet? Dan is dit boekje erg interessant om meer kennis te vergaren.📖
Morgen kan het al 35°C worden in het zuiden van Spanje.

Zomerweer houdt aan

Alvast tot en met eind mei lijkt het zomerweer stand te houden in het zuiden van Spanje. De temperaturen kunnen dagelijks oplopen tot 35°C in het binnenland van Andalusië. Voorlopig lijkt het thermisch hoogtepunt weggelegd voor zaterdag met dan maxima tot 37-38°C in de regio Sevilla – Cordoba.

  • Smeren met zonnecrème is niet alleen aangewezen in het zuiden van Europa, ook in de Benelux hebben we een hoge UV-index!☀️

De weerpluim van het Amerikaanse weermodel GFS toont tot en met eind mei temperaturen rond 20°C op 850 hPa in de regio Sevilla. Het blijft daarbij droog.

Weerpluim voor het Spaanse Sevilla.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen