4

Orkaan Larry is ondertussen geëvolueerd tot een subtropische storm en trekt komende dagen langs het zuidoosten van Groenland. Weermodellen verwachten tot 20 Gigaton aan sneeuw met lokaal hoeveelheden tot 1-3 meter in het zuidoosten. Het nieuwe massa balans jaar gaat daarmee voortvarend van start.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Orkaan Larry is op weg naar Groenland

Orkaan Larry ontstond op 31 augustus voor de kust van Senegal. Deze schoof vervolgens richting WNW en evolueerde tot een orkaan van categorie 3 als maximum. Nadat de orkaan nadien Canada trof als categorie 1 orkaan met grote gevolgen in Newfoundland schoof de orkaan de afgelopen 48u snel door naar het noord(oost)en, recht naar Groenland. Op zaterdag namiddag (11 september) evolueerde de orkaan tot een ex-orkaan (post tropical cyclone).

Pad van Larry. (Weather Underground)

Sneeuwdump op Groenland, lokaal 2 meter sneeuw

De ex-orkaan Larry werd afgelopen 24u opnieuw geïntensiveerd door het samenvoegen met een extra-tropische cycloon boven de Labrador zee. De combinatie tussen deze twee en de advectie van een diepe, vochtige luchtpluim aan de voorzijde zorgen voor een enorm transport van vocht naar het zuidoosten van Groenland. Daar zal een extra activatie door de orografie zorgen voor de vorming van intense buien en neerslagepisodes. Het is daarbij koud genoeg waardoor alle verwachte neerslag als sneeuw zal vallen met hoeveelheden tot 1-3 meter in de gebergtes. In deze regio wonen gelukkig amper tot geen mensen. De sneeuw zal dan ook weinig negatieve gevolgen hebben en vooral zorgen voor een voortvarende start van het accumulatieseizoen.

Accumulatie seizoen gaat voortvarend van start

De massa balans van Groenland in 2020-2021 was minder positief dan normaal, ondanks grote hoeveelheden sneeuw in de lente en het begin van de zomer. Vooral het einde van juli en augustus verliepen warmer dan normaal, met veel meer smelt. Bovendien werd het er ook voor de eerste keer regen op het hoogste punt van Groenland gemeten.

Massa balans evolutie van Groenland. (Climato ULiege).

Het nieuwe massa balans jaar (2021-2022) start nu alvast voortvarend met de grote hoeveelheden sneeuw. Als de weermodellen het juist hebben betreffende de sneeuwdump kunnen we half september zelfs tijdelijk de meeste positieve massa balans hebben sinds lange tijd. Tussen 12 en 18 september wordt ongeveer 20-21 Gigaton aan sneeuw verwacht, wat neerkomt op 5% van het jaarlijks gemiddelde. Deze cijfers tonen aan dat het toch uitzonderlijk is.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken