10 september 2021 - 4 min. lezen
1 reacties 1

Het orkaanseizoen is nu zowel op de Atlantische Oceaan als op de Stille Oceaan ongeveer op zijn hoogtepunt. Het zeewater is er aan het einde van de zomer het warmste en dat heeft veel invloed op de hoeveelheid energie en vocht die een tropische cycloon kan opnemen. In het zuidoosten van Azië krijgt men de ene na de andere tyfoon te verwerken. Op dit moment vormt vooral supertyfoon Chanthu een groot gevaar. Zowel de Filipijnen als Taiwan moeten de komende dagen rekening houden met desastreuze gevolgen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Chanthu is na Surigae de tweede supertyfoon van 2021

Supertyfoon Chanthu ontstond in de afgelopen dagen boven het zeer warme zeewater in het westelijk deel van de Stille Oceaan. Dat is in deze tijd van het jaar ongeveer op zijn warmst. De zeewatertemperatuur ligt in die regio momenteel tussen 0,5 en 1,5 graad hoger dan gemiddeld. Dat komt vanwege de warme zomer in dat deel van Azië. Het gaat dan om temperaturen van 30 tot 31 graden over een groot gebied tussen Indonesië en het zuiden van Japan. Zulke warme zeeën zijn een perfecte voedingsbodem voor tropische cyclonen, mits een aantal andere atmosferische condities ook gunstig is.

Het zeewater van de Stille Oceaan rond Zuidoost-Azië is momenteel zeer warm met op uitgebreide schaal temperaturen van 30 graden of meer. (tropicaltisbits.com)

Tyfoons kunnen rond de Filipijnen eigenlijk gedurende het hele jaar voorkomen. Meestal vormen ze zich tussen mei en oktober, maar in elk jaargetijde kunnen ze toeslaan. Eerder dit jaar werd dat bevestigd door supertyfoon Surigae (in de Filipijnen bekend onder de naam Bising). Deze groeide in april 2021 uit tot een van de zwaarste tropische cyclonen ooit waargenomen. Er kwamen windsnelheden voor van meer 300 km/u.

Sinds Surigae werden er dit jaar tot nu toe nog betrekkelijk weinig tyfoons gevormd. Verder bereikten alleen de systemen Champi en In-fa het tyfoonstadium. Begin september 2021 ontstond ten westen van Guam een tropische depressie die naar het westnoordwesten trok. Vervolgens werd dit systeem heel snel sterker en kreeg de naam ‘Chanthu’ toegewezen door de Japanse meteorologische dienst. Later kreeg de cycloon de naam ‘Kiko’ in de Filipijnen. Chanthu onderging ‘rapid intensification’ en groeide binnen 9 uur tijd van een tropische storm naar een tyfoon met windsnelheden van een categorie 4 orkaan. Het duurde daarna ook niet lang voordat Chanthu de tweede supertyfoon van 2021 werd.

Chanthu gaat op pad naar Taiwan en China

Het noordoosten van het Filipijnse eiland Luzon kreeg met name op vrijdag 10 september te maken met de gevolgen van supertyfoon Chanthu. Er werden windsnelheden berekend van meer dan 250 km/u dichtbij het oog. Dat is equivalent aan categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson. Daarnaast kwamen er golven voor tot wel 15 meter hoogte. In enkele uren tijd viel er op sommige plekken al meer dan 200 mm neerslag en tot en met zaterdag 11 september kan daar nog meer bij komen.

Vervolgens buigt supertyfoon Chanthu af naar het noorden en trekt dan waarschijnlijk oost van Taiwan langs. Een landfall is niet uit te sluiten. Ondanks de hoge zeewatertemperaturen en een beperkte hoeveelheid verticale windschering zal de storm langzaam afzwakken. Dit komt vanwege een gebrek aan goede, krachtige outflow hoog in de troposfeer. Na het weekend trekt tyfoon Chanthu waarschijnlijk verder naar het noorden. Volgens de laatste runs van de weermodellen lijkt het erop dat ook de oostkust van China met het systeem te maken krijgt. Ook de miljoenenstad Sjanghai moet rekening houden met eventuele windstoten en extreme regenval.

Naast de Filipijnen worden ook Taiwan en later China mogelijk getroffen door supertyfoon Chanthu. (JTWC)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken