2

Het is alweer een tijdje geleden dat er zich een tropische cycloon vormde op het noordelijk halfrond. Doorgaans is het zeewater er in de winter en in de lente te koud, waardoor tropische systemen geen voet aan de grond krijgen. Toch komt het soms al vroeg in het jaar tot gevaarlijke situaties, met name in de buurt van de Filipijnen. Daar krijgen ze dit weekend te maken met de eerste tyfoon van dit jaar, die nu nog bekend staat als tropische storm Surigae. Waarschijnlijk zal deze tyfoon meteen flink uitpakken met gevaarlijke situaties tot gevolg.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Tropische storm Surigae

De afgelopen maanden was het over het algemeen rustig in het noordwestelijke deel van de Stille Oceaan. Er waren in januari t/m maart slechts 3 tropische depressies waargenomen in die regio. Daarvan groeide er één uit tot tropische storm Dujuan. Op maandag 12 april kwam het wederom tot een tropische depressie. Deze ontstond grofweg ten noorden van Nieuw-Guinea en bewoog naar het noordwesten.

Al snel werd duidelijk dat de atmosferische omstandigheden gunstig waren voor de depressie om door te groeien. Vanwege de positie dicht bij de evenaar was het zeewater een graad of 29 à 30, waardoor de depressie veel vocht kon opnemen uit de zee. De tropische depressie trok daarna verder naar het noordwesten.

Na anderhalve dag werd door de Japanse Meteorologische Dienst (JMA; Japan Meteorological Agency) bepaald dat de depressie windsnelheden van 65 km/u werden bereikt. Daarom werd het systeem benoemd tot tropische storm ‘Surigae’. Nog steeds bewoog de storm zich naar het westen.

Een satellietbeeld van tropische storm Surigae.

Verdere intensivering

Tropische storm Surigae kon sinds 13 april ook profiteren van weinig verticale windschering en de hoge zeewatertemperaturen die ten oosten van de Filipijnen heersen momenteel. Daarom wordt de storm nog steeds snel sterker. Op 15 april werd bepaald dat Surigae al was doorgegroeid tot ‘Severe Tropical Storm’. Er werden daarbij al doorstaande windsnelheden van zo’n 95 km/u gemeten.

Tropische storm Surigae zal snel uitgroeien tot een heftige tyfoon onder invloed van hoge ocean heat content.

Ook de komende dagen kan Surigae nog veel vocht oppikken van het water, omdat de ocean heat content vrij hoog is. De windschering neemt wel iets toe maar zorgt er niet voor dat de storm zich zal ontbinden. Weermodellen zijn het erover eens dat Surigae binnenkort zal uitgroeien tot tyfoon. Daarvoor moeten de windsnelheden op zijn minst 118 km/u voor bereiken. Het hoogtepunt van Surigae ligt waarschijnlijk op zondag 18 april. Er kunnen dan windsnelheden voorkomen van zo’n 215 km/u, met zelfs rukwinden tot 260 km/u.

De eerstkomende dagen beweegt de storm zich tevens steeds meer richting de Filipijnen. Daarom monitort ook de Filipijnse nationale weerdienst PAGASA de ontwikkelingen van dit tropische systeem. Als de kern eenmaal binnen de grenzen van het Filipijnse gebied valt, zal de storm daar een eigen naam krijgen, ‘Bising’.

De eilandengroep moet zeker rekening houden met de gevolgen van de tyfoon. Hoewel de tyfoon voor de kust van de Filipijnen zal afbuigen naar het noorden, kunnen er zeker in het oosten van het land nog zware windstoten voorkomen. Daarnaast kan er lokaal meer dan 400 mm neerslag vallen. Op de bergachtige Filipijnse eilanden kan dat gemakkelijk voor modderstromen zorgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen