216

Na een uiterste koele aprilmaand en een koude start van de maand mei, komt er dit weekend verandering op de weerkaarten. Op zaterdag passeert en warmtefront over de Benelux en daarachter komen we terecht in warme subtropische lucht. Na een overwegend bewolkte zaterdag met tijdelijk wat regen, volgt een zomerse zondag, met temperaturen tot 26°C. Aan de voorzijde van een naderend koufront wordt het in de loop van zondag en tijdens de nacht naar maandag echter onstabiel en vergroot de kans op stevige onweersbuien. Door de nabijheid van de straalstroom zou dat wel eens dynamische onweersbuien kunnen opleveren, door een gunstige overlap tussen onstabiliteit en windschering.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Subtropische lucht brengt tijdelijk zomerse warmte

Algemene weersituatie op de weerkaarten

Op hoogte bevindt zich op zaterdag een rug boven onze contreien. Deze rug zal in de loop van zondag verder opschuiven naar het oosten. Tegelijkertijd schuift een hoogtetrog dichterbij. Deze trog strekt zich uit van IJsland tot aan het Iberisch Schiereiland en wij komen stilaan terecht in een divergentiezone tussen de rug en de trog, met een toenemende onstabiliteit tot gevolg.

Aan de grond trekt zaterdag een warmtefront over en komen we op zondag terecht in de warme sector. We krijgen dan een tijdelijke opstuw van warme subtropische lucht aan de voorzijde van een golvend koufront, dat op maandag de Benelux zal veroveren. Aan de voorzijde van dat koufront kan een thermische vore ontstaan, waarop zich stevige onweders kunnen ontwikkelen tegen zondagavond en tijdens de nacht van zondag op maandag.

Warmtefront op zaterdag

Zaterdag maakt een warmtefront de oversteek van zuidwest naar noordoost. De bewolking neemt daarbij al snel toe, en op het front valt er ook enige tijd regen. Eerst over België, later ook in Nederland. In de loop van de namiddag en tijdens de avond wordt het vanuit het zuiden stilaan droger en daarachter volgen er ook opklaringen.

Een warmtefront trekt op zaterdag over de Benelux.

De temperaturen liggen zaterdag overdag tussen 8 en 12°C. Na de doortocht van het warmtefront wordt het vanaf het zuiden uit zachter, met temperaturen die tegen de avond in België kunnen oplopen naar waarden tussen 15 en 20°C. De hoogste temperaturen worden bereikt in het zuiden van de Benelux, aangezien de warme lucht via die hoek wordt aangevoerd. De wind is meestal matig uit zuidelijke tot zuidoostelijke richtingen.

Zomers warm op zondag

Zondag vertoeven we in de warme sector, en wordt er zeer warme subtropische lucht aangevoerd vanaf het zuiden. De temperaturen klimmen daardoor vlot richting zomerse waarden van 25°C of iets meer in de gebieden met zandgronden en/of in de gebieden langs de Franse grens. Elders liggen de maxima veelal tussen 22 en 24°C. In de ochtendperiode zouden er op een thermische vore al enkele (pittige) onweersbuien kunnen passeren, vooral over Nederland. Daarna zou het lange tijd droog zijn met zon en wolkenvelden. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het wel erg zwoel aan. In de loop van de namiddag en tijdens de avondperiode wordt het echter onstabieler en vergroot de kans op stevige onweersbuien. Een nieuwe vore aan de voorzijde van het koufront zou dan over de Benelux trekken.

Op zondag vertoeven we in de warme sector, aan de voorzijde van het golvende koufront. Het wordt onstabieler, met in de ochtend al enkele buien, en vooral ‘s avonds een toenemende onstabiliteit en kans op stevige onweersbuien.

Kans op felle onweersbuien

Waar en wanneer we onweersbuien mogen verwachten is vooralsnog erg onzeker. Daar moeten we de fijnmazige weermodellen voor afwachten. Momenteel hinten de meeste weermodellen wel naar een grotere buienactiviteit in de westelijke regio’s, met de meeste neerslag in de avondperiode en tijdens de nacht naar maandag. De eerste buien zouden getriggerd worden door een vore, later zou het koufront de oversteek maken over de Benelux.

We moeten de situatie echter wel goed in de gaten houden, want we hebben toch wel te maken met een vrij dynamische setup, waarin heel wat ingrediënten aanwezig zijn (zowel dynamisch als thermisch) om stevig onweer te triggeren. Door de nabijheid van een jetstreak hogerop in de atmosfeer, in combinatie met de warme en vochtige lucht, is er een grote overlap tussen CAPE en windschering. Volgens ECMWF liggen de waarden van de windschering tussen 10 en 25 m/s of 40 à 50 kt en dat is behoorlijk wat! De CAPE-waarden zouden zich veelal situeren tussen 100 en 1000 J/kg.

Dat betekent dus dat de onweersbuien zich sterk kunnen gaan organiseren tot multicells, met mogelijk zelfs grootschalige opgelijnde systemen onder de vorm van een squall lineof MCS, met alle bijbehorende randverschijnselen zoals stevige windstoten, hoge bliksemactiviteit, downbursts en mogelijk ook significante hagel. Een low-topped supercell behoort in deze setup zelfs tot de mogelijkheden. Dat belooft dus voor de onweerliefhebbers onder ons! Ik ben alvast benieuwd met welke scenario’s de fijnmazige modellen op de proppen zullen komen.

Een gunstige overlap tussen CAPE en windschering zorgen ervoor dat georganiseerde onweersbuien kunnen ontstaan en mogelijks zelfs low-topped supercells.

Begin volgende week minder warm en wisselvallig

Volgende week zou de hoogtetrog ons weerbeeld blijven beïnvloeden, met regelmatig periodes van regen of buien. Op maandag zou het golvende koufront de oversteek maken over de Benelux (timing echter nog onzeker). En ook de dagen nadien blijft het wisselvallig. De temperaturen komen uit op normale waarden voor begin mei, en liggen tussen 15 en 18°C. Vooralsnog lijkt een periode met stabiel lenteweer nog niet meteen aan de orde, zoals ook blijkt uit de laatste nieuwe seizoensverwachting van ECMWF.

Op maandag passeert het golvend koufront over de Benelux (ECMWF).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken