6 mei 2021 - 4 min. lezen
15 reacties 15

De laatste update van het Europese weermodel toont voor de maanden juni, juli en augustus in Europa/de Benelux warmer dan normaal weer met minder neerslag. Krijgen we opnieuw een blokkade deze zomer met zeer hoge temperaturen? In deze blog bespreken we de laatste output van het seizoenmodel SEAS5 van ECMWF en de betrouwbaarheid van een zomerverwachting.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wat is een seizoensmodel?

Een seizoensmodel is een model dat kijkt naar grootschalige fenomenen om het weer of toch de weertendens op lange termijn in te schatten. Seizoensmodellen geven aan hoe de gemiddelde omstandigheden van de atmosfeer, de oceaan en het landoppervlak zullen verschillen van het gemiddelde. Aan het einde van de lente maken seizoensmodellen een zomerverwachting.

We gebruiken het woord “voorspellen” niet graag omdat we het weer niet kunnen voorspellen. Alleen een verwachting opmaken op basis van wat de weermodellen presenteren is mogelijk. We zoeken en detecteren ruimtelijke patronen. Wordt de zomer warmer dan gemiddeld? Gaat het meer dan normaal regenen? Maar het is bijvoorbeeld onmogelijk om te zeggen dat het op 11 juli gaat onweren.

Wat toont SEAS5?

Laten we eerst kijken naar het drukpatroon want daar hangt eigenlijk alles aan vast. Onderstaande kaart geeft de kans op een drukafwijking voor juni-juli-augustus. Het is duidelijk dat de kans op een hogere luchtdruk dan normaal boven Europa groter is. Dit wil zeggen dat een standvastig hogedrukgebied meer kans maakt dan een wisselend patroon, waarbij depressies en hogedruk elkaar afwisselen.

Kans op overschrijding van het terciel.

Neerslagpatronen

Volledig in lijn met de grotere dominantie van hogedruk toont SEAS5 in de mei update een droger dan normale zomer. Bijna overal in Europa is er een signaal voor (iets) droger dan normaal weer. Samen met de luchtdrukpatronen lijkt het model te suggereren op een gebrek aan actieve depressies die neerslag brengen naar het continent.

Neerslaganomalie ten opzichte van normaal.

Temperatuurpatronen

De gemiddelde temperatuur voor de juni-juli-augustus periode wordt nu voor heel Zuid-Europa significant hoger dan normaal berekend. De Balkan, Turkije en Spanje krijgen een 1-2°C hoger dan normaal ingetekend. Gezien over een hele zomer is dat zeer veel. De Benelux ligt aan de rand met gemiddeld iets hogere temperaturen dan normaal. Op basis van deze verwachting mogen we dus een iets warmere zomer dan normaal verwachten in de Benelux. De warmste gebieden van Europa lijken de meeste warmte te krijgen.

Temperatuurafwijking ten opzichte van normaal.

Op onderstaande kaarten zie je dezelfde afwijking terugkomen in alle drie de zomermaanden. Vooral juni lijkt in de Benelux warmer dan normaal te kunnen verlopen.

Conclusie

Op basis van de meest recente update van het seizoensmodel van ECMWF, wat we toch beschouwen als een van de meest betrouwbare, mogen we een drogere en warmere zomer dan normaal verwachten. De zomerverwachting toont vooral in het zuiden van Europa (de hete gebieden, Middellandse Zee) een grote kans op beduidend warmer weer.

Wordt dit nu werkelijkheid? Laten we het antwoord op die vraag voorlopig schuldig blijven. Modelverwachting en resultaat staan soms nog steeds lijnrecht tegenover elkaar, maar de laatste jaren zien we toch steeds vaker een correcte inschatting. Zodra de volgende seizoensmodellen binnen zijn, zullen we ook daaromtrent een update voorzien.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken