2 mei 2022 - 7 min. lezen
0 reacties 0

De maand april is alweer voorbij. We kregen een zeer dynamische maand, met op 1 april zelfs een rasechte sneeuwzone die de Benelux tijdelijk in een winterse sfeer bracht. Op grote schaal viel er 1-3cm sneeuw die even bleef liggen. De rest van de maand verliep (te) droog, met vaak aangename lentetemperaturen en vaak veel zonneschijn. Begin mei lijkt op dit elan verder te gaan: niet meteen zomertemperaturen, af en toe zon en blijvend droog. Iedere maand krijg je via dit handige overzicht een indruk van wat er aan de nachthemel te zien valt. Naast enkele meteorenzwermen en planeten is het vooral uitkijken naar de totale maansverduistering op 16 mei. Nu maar duimen dat het weerbeeld in de nachtperiode ook gunstig is om hemellichamen te spotten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Mei 2022

Maanfasen

De maanfasen in mei.

Op 30 april zagen we de schaduwzijde van de maan, de Nieuwe maan. Vanaf dan begon het licht van de maan stelselmatig opnieuw toe te nemen. Op 9 mei is de rechterhelft van de maan opnieuw verlicht. Op maandag 16 mei is het volle maan om 06.15u. Die dag vindt ook een totale maansverduistering plaats! Vanaf dan neemt het licht van de maan opnieuw af, zodat uiteindelijk op zondag 22 mei opnieuw enkel de linkerhelft van de maan verlicht is. Op maandag 30 mei is het terug nieuwe maan en zien we enkel de schaduwzijde van dit hemellichaam.

Totale maansverduistering

Op maandag 16 mei vindt een totale maansverduistering plaats. In de Benelux zal hiervan slechts de grote helft zichtbaar zijn, daar de maan net voor de maximale verduistering ondergaat.

Illustratieve afbeelding: maansverduistering

Bij een maansverduistering komen de Maan, de Aarde en onze Zon op één lijn te staan. Onze Zon laat haar zonnestralen vallen op 1 zijde van onze planeet, hier is het dag. Aan de andere kant van de planeet kan het zonlicht niet invallen, hier is het dus nacht. De grenzen van het zonlicht worden op bovenstaande afbeelding aangeduid met grijze gearceerde lijnen. Binnen deze grenzen kan het zonlicht niet of nauwelijks worden waargenomen. Op 16 mei beweegt de Maan zich langzaam doorheen het schaduwgebied van de Aarde, waardoor de Maan dus geen rechtstreeks zonlicht meer krijgt van onze Zon. Hierdoor wordt deze verduisterd en spreken we dus van een maansverduistering!

Concreet trekt de Maan op 16 mei om 03.32u de bijschaduw van onze Aarde binnen. Dit deel van de verduistering is met het blote oog niet waarneembaar. Hiervoor is dus een telescoop of goede verrekijker nodig. Om 04.27u maakt de Maan vervolgens contact met de kernschaduw van onze planeet. Hierdoor wordt de maansverduistering stilaan zichtbaar met het blote oog. Een belangrijke kanttekening dient hierbij te worden gemaakt: om 04.27u staat de maan nog slechts 10° boven de zuidwestelijke horizon, hierdoor is een goed zicht op de horizon vereist en dient men zich bij voorkeur op een wat hogere locatie te begeven.

De maan zal in de Benelux omstreeks 05.45u-05.50u maximaal verduisterd zijn. Enkele minuten hierna gaat de maan onder en hiermee eindigt het zichtbare gedeelte van de eclips in de Benelux. Vanaf 05.29u bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde. Hierdoor valt er geen direct zonlicht meer op onze Maan. Een klein beetje zonlicht kan echter wel nog invallen op onze atmosfeer waardoor het gebroken wordt en uiteindelijk wel nog het oppervlak van de Maan kan bereiken. Dit gebroken zonlicht bestaat voornamelijk uit rood licht, waardoor de Maan een rode gloed krijgt. De bloedmaan is een feit. In de Benelux zal de bloedmaan te zien zijn van 05.29 tot wanneer de Maan ondergaat tussen 05.45u en 05.50u.

Om de volledige maansverduistering te kunnen meemaken, moet er gereisd worden naar Zuid-Amerika en het oosten van Noord-Amerika. Hier is de Maan om 06.11u (onze zomertijd) maximaal verduisterd. De bloedmaan zal in deze delen van de wereld zichtbaar zijn van 05.29u tot 06.55u (onze zomertijd). Nadien verlaat de Maan geleidelijk aan de schaduw van onze Aarde. Het einde van de eclips wordt verwacht om 08.53u (onze zomertijd). Dit zal ongetwijfeld opnieuw veel prachtige plaatjes opleveren!

Totale maansverduistering op 16 mei: globale zichtbaarheid (Fred Espenak/NASA)

Nachthemel

Op donderdag 5 mei bevindt de planeet Uranus zich in conjunctie met onze Zon. Dit betekent dat de Aarde, de zon en Uranus zich dan op één lijn bevinden. Vanaf de Aarde gezien beweegt Uranus zich achter de zon, waardoor deze even onzichtbaar wordt.

Nog op donderdag 5 mei staat de Maan in het apogeum van haar baan rond de Aarde. De afstand van de Aarde tot de maan bedraagt nu 405 duizend kilometer, waardoor deze nu het verst van onze planeet verwijderd is. De maan lijkt nu kleiner dan normaal en is voor ongeveer 16% verlicht.

Dinsdag 10 mei is de planeet Mercurius stationair in ecliptische lengte. Dit betekent dat de omgekeerde beweging van de planeet ten opzichte van andere sterren/planeten stopt en terug normaal wordt.

Op Maandag 16 mei vindt een totale maansverduistering plaats. Meer informatie vind je in bovenstaande sectie.

Dinsdag 17 mei staat de Maan in het perigeum van haar baan om de Aarde. Dit is het punt dat het dichtst bij onze planeet ligt. Door de afstand van ‘maar’ 360 duizend kilometer lijkt de maan groter dan normaal. De maan is vandaag voor ongeveer 98% verlicht. Dit zal na de maansverduistering van de dag ervoor opnieuw prachtige plaatjes opleveren!

Zaterdag 21 mei is de planeet Mercurius in benedenconjunctie. Dit betekent dat de planeet tussen de Zon en de Aarde langs beweegt en als bijgevolg eventjes onzichtbaar wordt voor ons op Aarde.

Meteoren

Tijdens de maand mei zijn er maar liefst vier meteorenzwermen actief die voor vallende sterren kunnen zorgen.

Een eerste meteorenzwerm is deze van de η-Aquariden. Deze zwerm is actief van 19 april tot en met 28 mei. Het maximum valt reeds op 6 mei, er zijn dan ongeveer 50 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. De vallende sterren ontstaan door stofdeeltjes afkomstig van de komeet Halley! De ellipsvormige baan van de komeet heeft in tegenstelling tot de Perseïden, niet 1, maar 2 snijpunten met de baan van de aarde rond de zon. Dit zorgt ervoor dat de aarde dus tweemaal per jaar met de stofdeeltjes van de komeet Halley in aanraking komt. De eerste keer eind april/begin mei. De tweede keer in oktober, wanneer we de Orioniden kunnen waarnemen.

Illustratieve afbeelding: aquariden en orioniden

Daarnaast zijn ook de η-Lyriden deze maand zichtbaar, van 5 mei tot en met 14 mei. Het hoogtepunt van deze zwerm valt dit jaar op 10 mei. Er zijn dan ongeveer 3 vallende sterren per uur zichtbaar van deze zwerm. Sommige vallende sterren van deze zwerm zijn erg helder en laten een stofwolk achter die enkele minuten lang zichtbaar kan blijven.

Als laatste hebben we nog de Daytime Arietiden. Deze vallende sterren vallen, zoals de naam verraadt, overdag. Dit maakt het moeilijk om de meteoren met het blote oog waar te nemen. De zwerm is actief van 14 mei tot en met 24 juni. Het hoogtepunt van de zwerm valt dus volgende maand.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Michiel

Door Michiel

Master in de toegepaste economische wetenschappen. Geïnteresseerd in de meteorologie, cijfers, data en economie. Met deze insteek ondersteun ik het team in social media, sales en finance.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen