31

Er was afgelopen dagen veel om te doen. Veel mensen dachten dat de sneeuwkaartjes een flauwe grap waren van de meteorologen. Niks is minder waar, want de weerkaarten geven gewoon aan wat de weercomputer berekent. Op donderdag 31 maart 2022 was het reeds prijs met sneeuw in delen van Nederland. Zo ligt er op sommige plaatsen tot 10 cm sneeuw. Elders ging het veelal om smeltende sneeuw zonder noemenswaardig sneeuwdek. In België bleef het helemaal rustig met zelfs enkele opklaringen. Daar komt verandering in tijdens de nacht naar vrijdag 1 april 2022

Op meerdere plaatsen sneeuwval

We hebben op dit moment een level 2 (code oranje) uitstaan voor de westelijke gebieden in de Benelux. Diverse weermodellen berekenen daar het meest intens gedeelte van de sneeuwzone. In totaal zou er 2 tot 5 cm sneeuw kunnen vallen. Het moeilijke aan deze weersverwachting is de intensiteit van de neerslagzone en de duurtijd ervan. Vaak onderschatten radars de sneeuwzone en kan er mogelijk nog iets meer vallen dan berekend wordt in de weermodellen.

Het Frans weermodel AROME berekent een totale sneeuwhoeveelheid van enkele centimeters tot en met vrijdagnamiddag. Aan de Belgische kust lijkt de wind een spelbreker te worden voor winterse neerslag.

Koude ochtend richting zaterdag

Het sneeuwdek lijkt geen lang leven beschoren. In de loop van vrijdag verwachten we algemene smelt met het steeds meer verdwijnen van het witte goud. Ondanks een gebrek aan sneeuw kan het in de nacht naar zaterdag toch stevig afkoelen. Weermodellen berekenen quasi overal in de Benelux negatieve temperaturen. Dat kan in combinatie met smeltwater en een nat wegdek voor rijm- en ijsplekken zorgen.

In thermometerhut gaat het op veel plaatsen vriezen. Enkel aan de Belgische en Nederlandse kust kan de temperatuur licht positief blijven. Het gevaar voor gladheid in het verkeer is zeker aanwezig.

Weersverwachting tijdens de Ronde van Vlaanderen 2022

Wielerliefhebbers kijken al reikhalzend uit naar een nieuwe editie van Vlaanderens mooiste. De UCI Worldtour rittenwedstrijd kent haar start in Antwerpen en zal eindigen in Oudenaarde. De koers is live te volgen op TV. Het weerbericht voor de Ronde van Vlaanderen ziet er niet slecht uit. We starten fris met vrieskou en veel zon. In de loop van de dag verschijnen er enkele wolken aan het firmament. Er wordt door de weermodellen geen neerslag berekend. De wind waait zwak uit noordelijke sectoren.

Op zondag schommelen de maxima rond 9°C. In combinatie met wat zon en weinig wind perfect weer voor de wielrenners en toeschouwers. Hou voor de zekerheid een trui bij de hand.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken