2 maart 2022 - 2 min. lezen
0 reacties 0

Wie 1 maart zegt, zegt de start van de weerkundige lente. Het seizoen waarbij vele stormjagers in Noord-Amerika ‘uitkijken’ naar explosief geweld in de atmosfeer. De tegenstellingen tussen koude en warme luchtsoorten worden dan geleidelijk opnieuw groter met als gevolg dat er zich onweersbuien gaan ontwikkelen. Deze onweders zijn fors en heten in het vakjargon ‘supercells‘. Deze enorme bloemkoolwolken zorgen voor allerlei randverschijnselen waarbij tornado’s het meest tot de verbeelding spreken. In dit artikel blikken we vooruit naar weermodellen die het het tornadoseizoen 2022 moeten voorspellen.

Rustige start in 2022

Het tornadoseizoen heeft een kalme start gekend in 2022. Dat is typisch voor deze maanden. De meeste jaren met tornado’s geven gemiddeld 900 tot 1400 tornado’s. Sommige jaren met een actief tornadoseizoen kunnen pieken tot 1500 tornado’s of zelfs meer. Het is de verwachting dat het zo geen vaart zal lopen in 2022 door droge condities in het centrale deel van Noord-Amerika.

Trend tornado’s doorheen het volledig seizoen met vooral een stijgende trend vanaf april.

Droger en wellicht ook warmer

Voor hevige onweersbuien te laten ontstaan over Noord-Amerika moeten er vochtige luchtmassa’s vanuit de Golf van Mexico opschuiven naar het noorden. Tegelijkertijd willen we vanuit het noordwesten van Amerika een grote hoeveelheid kou zien afzakken richting het westen van het land. De Atlantische multidecadale oscillatie (AMO) verkeert momenteel in een positieve fase wat ervoor zorgt dat er drogere en warmere condities zullen heersen in het zuiden en koudere condities in het westen. (PDO).

In februari zien we nog steeds erg droge condities voor het westen van Noord-Amerika. Dit signaal is ook aanwezig voor de zuidelijke staten. Dit kan ervoor zorgen dat in de lente en in de zomerperiode hitte geblokkeerd raakt in de betrokken regio. Er wordt dan ook wel gesproken van een ‘heat dome‘.

Conclusie

Het heeft er momenteel alle schijn naar dat de start van het tornadoseizoen vrij normaal zal verlopen (maart-april). Later in het seizoen kunnen droogte en hitte een drempel vormen voor onweersbuien. Supercells hebben namelijk nood aan windschering en voldoende vochtigheid.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken