64

Afgelopen maandag zorgde een koudeput (een hoogtelaag) voor enkele verspreide buien. Neerslag op grote schaal bleef echter uit waardoor de natuur voorlopig droog blijft. Komende dagen tonen de weerkaarten een verlenging van het hogedrukweer met een NO-wind die zal zorgen voor aanhoudend droog weer met normale temperaturen. De nachten zijn fris. Vanaf het weekend wordt het mogelijk koeler dankzij een winterse drukconfiguratie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Enkele buien afgelopen maandag

Op maandag vielen er dankzij de passage van een koudeput een paar buien. Deze zorgden lokaal voor neerslag van betekenis, maar grootschalige neerslag bleef uit. Er viel duidelijk onvoldoende om het meeste stof te blussen. Voor de personen met last van hooikoorts waren de buien meer dan welgekomen. Maar, in bepaalde regio’s bleef het volledig droog, en bleven de pollen dus ook in de lucht. Voorlopig zit er geen neerslag meer in.

Onvoldoende om droogte te temperen

Onderstaande grafiek toont het neerslagtekort sinds 1 april. We zitten nu aan een gemiddelde van 43 mm in Nederland. Dat is duidelijk meer dan de 15-20 mm tekort die we normaal hebben in deze periode. Tot nu toe verloopt het hydrologisch seizoen dus droger dan normaal, ondanks de natte start van april 2022.

Het neerslagtekort loopt weer sneller dan normaal op. (KNMI)

Komende dagen weer droog en zachter

Komende dagen blijven we onder de invloed van hogedruk vertoeven. Resultaat? Aanhoudend droog weer. De hogedrukkern ligt ten NW van de Benelux waardoor de wind meestal uit het noordoosten waait. Een polaire, continentale luchtstroming blijft daardoor in stand.

De hogedruk bouwt weer op. (Wetterzentrale)

Hogere maxima

Na het thermische dipje op maandag liggen de maxima nu weer hoger. Woensdag halen we tot 16, lokaal 17°C (frisser in het noorden en westen), donderdag halen we zelfs tot 19°C. De oorzaak zijn meer zonuren en een meer landelijke en zwakkere wind waardoor de zon de onderste luchtlagen meer kan opwarmen.

Lagere minima

De zwakkere wind in combinatie met koele bovenluchten en brede opklaringen zal er wel voor zorgen dat het de komende dagen weer sterker kan afkoelen ‘s nachts. We verwachten minima tussen 2 en 4°C, lokaal nog lager, en kans op grondvorst. In de Ardense valleitjes, waar de minima meestal overschat worden, is de kans op vrieskou groot. Deze valleien fungeren optimaal als een koudegat bij rustige anticyclonale condities.

Koeler vanaf het weekend dankzij “winterse setting”

Tegen en na het weekend oogt de weertendens weer koeler. De luchtdrukconfiguratie is “vrij winters” met een sterk hoog boven de Atlantische Oceaan dat verbinding zoekt met Groenland. Aan de oostkant van dit hoog en ten westen van een Scandinavisch lagedrukgebied stroomt een portie arctische lucht naar het zuiden. Of deze koude lucht de Benelux zal bereiken is nog maar de vraag. Maar dat het niet echt warm wordt tijdens het weekend en begin volgende week lijkt wel een zekerheid.

Arctische lucht buldert naar het zuiden.

Aanhoudend droog

Zachter of koeler, droog blijft het alvast wel. Zowel GFS als ECMWF berekenen komende 7 dagen weinig tot geen neerslag. Enkel de kustgebieden zouden misschien enkele buien kunnen krijgen. De droogte zal dus zeker niet meteen een halt worden toegeroepen.

Lange termijn

Als we nog wat verder kijken, naar de eerste week van mei, dan zien we dat er een grote kans is op temperaturen onder normaal, zowel ‘s nachts als overdag. Halverwege volgende week zou daarbij ook de kans op wat neerslag toenemen, als is dat nog niet meteen overtuigend. We houden het alvast in de gaten!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken