Waar zien we de meeste vallende sterren?
Ze zijn opnieuw van de partij. De meteorenzwerm, de Perseïden, kleuren komende nachten opnieuw de hemel. Met ruim tientallen exemplaren per uur wordt deze sterrenregen als 1 van de meest actieve sterrenregens gecatalogeerd. Voor de liefhebbers en romantici zijn de beste kansen na middernacht. Tussen 01:00 en 04:00 moet het mogelijk zijn om binnen het kwartier meerdere vallende sterren te spotten. De kijkrichting naar de hemel maakt niet uit. Voldoende duisternis en warme kledij kan in dit soort situaties wel bijzonder handig zijn om het maximale uit de Perseïden te halen.
De komeet Swift-Tuttle, dat de Perseïden veroorzaakt, werd in 1862 ontdekt en draait éénmaal om de 133 jaar om de zon. Deze komeet heeft behoorlijk wat gruis en puin achtergelaten in zijn baan om onze ster dat een mooie meteorenzwerm veroorzaakt die we beter kennen als de ‘Perseïdenzwerm’. (spacepage.be)
Perseïden afkomstig van Swift-Tuttle
Ieder jaar opnieuw zijn de Perseïden een vaste waarde in augustus. De aarde passeert dan namelijk door de stofstaart van de komeet Swift-Tuttle. Voor veel sterrenkundigen en liefhebbers van hemelverschijnselen staat de periode tussen 5 en 14 augustus met rood aangestipt op het agenda.
Voor de liefhebbers van romantische momenten vormt het meteen ook een kans op die felbegeerde ‘wens’ te doen. Singles kunnen zich een nieuw lief wensen, anderen opteren eerder voor winst bij Lotto of EuroMillions. De willekeur is enorm 😉
De beste kansen situeren zich tussen 01:00 en 04:00, want dan verdwijnt de maan aan de horizon waardoor de sterren in optima forma te bewonderen zijn. Tijdens het hoogtepunt van de Perseïden (nacht van 12 op 13 augustus) kunnen we tot 60 vallende meteorieten per uur waarnemen. Waar je kijkt speelt in dit geval geen rol, alle kijkrichtingen bieden kansen op het wonderlijk schouwspel!
Weersverwachting nacht naar donderdag
De spotters van vallende sterren kunnen in de nacht naar donderdag profiteren van vrij goede omstandigheden. In het tweede deel van de nacht neemt de hoge bewolking echter toe vanaf het westen, maar dat lijkt de zichtbaarheid niet drastisch te beperken. Qua temperatuur moet u wel enkele voorzorgen nemen, want het wordt koud. Na middernacht daalt het kwik onder 10 graden met in de Belgische Ardennen zelfs minima die het vriespunt benaderen. Toch vrij uitzonderlijke omstandigheden qua temperatuur in hartje zomer!
- Bekijk de weersverwachting voor uw locatie
Weersverwachting nacht naar vrijdag
De nacht van donderdag naar vrijdag verloopt thermisch iets warmer. De temperatuur schommelt na middernacht tussen 13 en 15°C. Aan de Belgische en Nederlandse kust blijft het iets warmer. Ondanks dat is het toch sterk aangeraden om warme kledij te voorzien. Een ligbed en een glaasje wijn zijn extra leuke add ons die het helemaal af maken. De wind waait zwak uit westelijke richtingen.
Qua bewolking reserveren we de beste kansen voor het westen van België en het zuidwesten van Nederland. Elders in de Benelux blijft de bewolking langer hangen met sterk mindere condities op het zien van de Perseïdenzwerm. Hieronder kan u de bewolking alsook de temperatuur aflezen die wordt berekend door het Amerikaans weermodel GFS.